Vojska je raspoređena: Kreću na Gazu?

Izvor: B92, 21.Okt.2023, 16:38

Vojska je raspoređena: Kreću na Gazu?

Zvaničnici izraelske vojske saopštili su da nastavljaju pripreme vezane za očekivanu kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze.

Kako javljaju izraelski mediji, izraelske trupe izvode obuku na terenu u skladu sa odobrenim operativnim planovima.

"IDF je poslednjih dana rasporedio desetine hiljada vojnika na granicu sa Gazom, uoči velikog kopnenog upada za koji su zvaničnici rekli da će uskoro početi", piše The Times of Israel.

U međuvremenu, brojni zapadni zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavili su razgovore sa izraelskim političarima, a tema o kojoj se najviše govori je kopnena ofanziva na Gazu. Među poslednjima koji su razgovarali sa Izraelcima bio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je razgovarao sa predstavnicima izraelske vlade.

"Razgovarao sam direktno sa izraelskom vladom o njihovoj dužnosti da poštuju međunarodno pravo i važnosti očuvanja života u Gazi. Uprkos neverovatno teškim okolnostima, pozvao sam na disciplinu, profesionalizam i uzdržanost izraelske vojske", rekao je Kleverli.

Kada je reč o početku kopnene invazije na Gazu, izraelska vojska do sada nije objavila mnogo informacija o tome kada bi rat mogao da uđe u novu fazu.

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da će se napadi na Gazu nastaviti u narednim danima, ali nije precizirao mogući datum početka kopnene invazije.

„Izrael je planirao da uđe u Gazu prošle nedelje, ali je to odloženo zbog vremenskih uslova, a potom i na zahtev Sjedinjenih Američkih Država koje su tražile da se humanitarnoj pomoći omogući prvo da uđe u južni deo Gaze“, navodi se u saopštenju. Jerusalem Post.

Podsetimo, 20 kamiona sa humanitarnom pomoći jutros je ušlo u Gazu iz pravca Egipta, a nakon njihovog ulaska granični prelaz je ponovo zatvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.