Vojska SAD ostaje u Avganistanu

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska SAD ostaje u Avganistanu

Zvaničnici Avganistana i Sjedinjenih Američkih Država potpisali su dugo odlagan bezbednosni sporazum, kojim će SAD biti omogućeno da u toj zemlji ostave mali vojni kontigent i posle kraja 2014. godine. Obama pozdravio istorijski sporazum dve zemlje.

Potpisanim sporazumom će biti omogućeno da oko 12.000 stranih vojnika ostane u Avganistanu i posle isteka međunarodne misije pod rukovodstvom SAD u toj zemlji, 31. decembra ove godine, javlja Tanjug.

Sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je novi predsednik Avganistana Ašraf Gani ispunio svoje predizborno obećanje.

Bilateralni sporazum potpisali su savetnik za nacionalnu bezbednost Hanif Atmar i američki ambasador Džejms Kaningem u predsedničkoj palati, dan nakon igauguracije novog predsednika Ganija. Potpisivanje je prenosila lokalna televizija.

Ganijev prethodnik Hamid Karzai dugo je odbijao da potpiše sporazum, a zbog toga su bili zategnuti odnosi sa SAD.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je, kako je rekao, istorijsko potpisivanje sporazuma.

Obama je saopštio da je današnjni dan istorijski u američko-avganistanskom partnerstvu koji će pomoći unapređenju zajedničkih interesa i bezbednosti Avganistana na duži rok.

"Ovaj sporazum predstavlja poziv avganistanske vlade da se ojačaju odnosi koje smo izgradili u poslednjih 13 godina", naveo je Obama u saopštenju.

Bezbednosni sporazum, nastavio je Obama, odražava naše zalaganje da se podrži nova vlada jedinstva Avganistana.

"Radujemo se da ćemo ubuduće raditi s novom vladu na jačanju partnerstva, avganistanske suverenosti, stabilnosti, jedinstva i dobrobiti i da će to pomoći da se porazi Al-Kaida i njene ekstremističke filijale", rekao je Obama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Američka vojska ostaje u Avganistanu

Izvor: Blic, 30.Sep.2014

Zvaničnici Avganistana i Sjedinjenih Američkih Država potpisali su danas dugo odlagan bezbednosni sporazum, kojim će SAD biti omogućeno da u toj zemlji ostave mali vojni kontigent i posle kraja 2014. godine...Time je, kako navodi Rojters, novi predsednik Avganistana Ašraf Gani ispunio svoje predizborno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.