Vodovod za sva sela knjaževačke opštine

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodovod za sva sela knjaževačke opštine

Posle nekoliko godina istraživanja i pripreme projekta u Štitarcu nedaleko od Knjaževca, počela je izgradnja nove vodovodne mreže. Seoski vodovod nije u funkciji više od dve decenije, a meštani su se vodom za piće snabdevali dovozeći je iz susednog sela ili čak iz Knjaževca. Pedesetak meštana Štitarca očekuju da novi vodovod bude i početak boljeg života u selu.
Meštani Štitarca bili su prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da najveći deo vode za potrebe svojih domaćinstava uzimaju iz seoske rečice, koja tokom leta redovno presušuje.

„Išla sam čak uz reku da zbiram krave, na gore da tražim vodu, nema. Pa natočim, pa iskopam vir, pa dođu pa mi odnesu vodu“, kaže Ljiljana Živković.
„Zimi možemo da stopimo i sneg, ali leti nema, suša bude“, naglašava Dušanka Radivojević.
Prve cevi nove vodovodne mreže položene su ovih dana i počela je gradnja crpne stanice.
„U toku je niskogradnja, u zemlji, zida se do površine zgrade. Vremenski uslovi su otežani, ali borimo se, ne damo se“, ističe Zvonko Nikolić, radnik JKP „Standard“ Knjaževac.
„Nakon dobijanja svih potrebnih dozvola, prošle godine smo uradili istražnu bušotinu. Bio je izuzetno sušan period ove godine, vode ima, na granici je zadovoljenja i doneli smo odluku da radimo“, kaže Mladen Radosavljević, direktor JP za razvoj, urbanizam i izgradnju Opštine Knjaževac.
Štitarac danas ima pedesetak žitelja. Predsednik Mesne zajednice, Danilo Krstić, jedan je od nekoliko mlađih ljudi koji su ostali u rodnom selu.
„Ja kao samohrani roditelj ostao sam sa ćerkom i ona je, mlado dete, ostala u selu. Ima potencijala za to, samo treba da se malo i pomogne. Znači država treba da sagleda tog aktivnog poljoprivrednog proizvođača. Ne samo jake prozvođače nego mladog poljoprivrednog proizvođača koji je ostao na selu“, naglašava Danilo Krstić, predsednik MZ Štitarac.
Osim u Štitarcu, Opština Knjaževac vodovode gradi i u selima Debelica i Krenta. Za infrastrukturne radove iz budžeta je ove godine izdvojeno 300 miliona dinara.
„Na teritoriji opštine Knjaževac neće biti sela koje neće imati uredno vodosnabdevanje da li iz centralnog gradskog vodovoda, da li iz individualnih sistema za vodosnabdevanje“, kaže Milan Đokić, predsednik Opštine Knjaževac.
Najveći deo radova u Štitarcu biće završen do kraja ove godine, a deo distributivne mreže u 2020, kada će vodovod i biti pušten u rad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.