Vodostaji u porastu, smirivanje od četvrtka

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji u porastu, smirivanje od četvrtka

Vodostaji reka u Srbije danas su u porastu i oko 100 hektara zemljišta je poplavljeno u požeškom kraju usled izlivanja Zapadne Morave, zbog čega je u prekidu lokalni put Požega Prijanovići-Pilatovići.

Hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Dejan Vladiković je rekao da se smirivanje hidrološke situacije očekuje od četvrtka.

"Umereni su porasti vodostaja na gornjem toku Južne Morave, na reci Toplici, na gorenjem toku Zapadne Morave, na Ibru, na reci Rasini >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kod Kruševca, na gornjem toku Timoka i u rekama donjeg Pomoravlja. U manjem su porastu vodostaji Kolubare i Jadra", rekao je Vladiković za RTS.

U većem delu Srbije pada oko 20 litra kiše po kvadratnom metru, a Vladiković kaže da će u naredna 24 sata ostati na snazi žuti hidroalarm, što znači da će vodostaji doći do granice redovne odbrane od poplava.

"Na manjim bujičnim vodotocima ponegde će biti manjih izlivanja", kazao je Vladiković.

Ribarska reka poplavila 10 hektara oranica

Ribarska reka se u selu Kaonik izlila i poplavila deset hektara oranica, a došla je i do tri ekonomska objekta, dok je za odbranu jednog stambenog objekta isporučeno 30 džakova peska, rečeno je agenciji Beta u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Tokom popodneva Ribarskom rekom je prošao vrh talasa, a nadležne službe, kako navode u Štabu, tokom dana su radile na čišćenju kanala pored regionalnog put ka Ribarskoj Banji.

Bilo je i intervencija na bujičnim rekama u kruševačkom kraju, a radilo se i na utvrđenju na Trmčarskoj reci i čišćenju kod mosta na Kobiljskoj reci na putu ka Golovodu.

Prema podacima kruševačkog Štaba za vanredne situacije Zapadna Morava je od juče porasla za 110 centimetara, Južna Morava za 43 centimetra. Obe reku su za sada ispod visine redovne odbrane od poplava.

Rasina je, kako navode u Štabu, na ulazu u jezero Ćelije od juče porasla za 151 centimetar, dok je na izlazu porasla za metar, a ispod brane je napunila korito i izašla na kej.

U protekla 72 sata na području Kruševca je palo oko 80 litara kiše po metru kvadratnom.

Za sada nema opasnosti od izlivanja Toplice

Štab za vanredne situacije Opštine Prokuplje saopštio je danas da za sada nema opasnosti od izlivanja reke Toplice, zbog kiše promenjljivog intenziteta, koja u Topličkom okrugu pada skoro dva dana.

Prema procenama nadležnih u Štabu, Toplica je tokom noći porasla za više od 60 santimetara, ali je još uvek ispod granice redovne odbrane od poplava i ne treba očekivati njeno izlivanje ukoliko ne dodje do obilnijih padavina.Trenutno, nivo Toplice u Prokuplju je 80, a redovna odbrana od poplava je na nivou od 170 santimetara.

"Spremni smo da angažujemo svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi zaštitili živote ljudi i njihovu imovinu", kažu u Štabu i podvlače da su u pripravnosti i sve službe zadužene za delovanje u vanrednim situacijama.

Nedavnim delimičnim uredjenjem korita reke Toplice na najkritičnijim mestima smanjena je mogućnost izlivanja reke i poplava pre svih stambenih objekata u Liparskoj ulici, gradskog groblja i prigradskih naselja.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.