Voda na kupalištima u Braničevskom okrugu ispravna

Izvor: RTS, 22.Jul.2016, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na kupalištima u Braničevskom okrugu ispravna

Na Srebrnom jezeru, bazenima, Dunavu i drugim rekama u Braničevskom okrugu voda se redovno uzorkuje, a rezultati pokazuju da je voda u svim kupalištima mikrobiološki ispravna. Za nadležne je angažovanje spasilaca uglavnom veliki izdatak, pa je kupanje na sopstvenu odgovornost posetilaca.
Teodora Đurić iz Zavoda za javno zdravlje kaže da je do sada voda u svim kupalištima koja oni uzorkuju bila mikrobiološki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispravna i da se preporučuje za kupanje i rekreaciju. S tim što se nakon kupanja u rekama savetuje tuširanje čistom, ispravnom vodom.

Jedino za kupalište na Dunavu u vikend naselju Vinci Zavodu za javno zdravlje zahtev za uzorkovanje vode od opštine Golubac još nije stigao. Ali kupačima to ne smeta.
Mišljenja kupača na plaži u Vincima su različita. Pojedini veruju da je voda ispravna i bez provera, dok drugi smatraju da je prljava, ali pošto su vrućine velike, nema im druge.
U opštini Veliko Gradište postoji pet uređenih plaža na Dunavu i Peku, i tri plaže na Srebrnom jezeru. Kada je u pitanju bezbednost kupača, samo je jedna obeležena, ali nema spasilaca.
"Deo za kupače obeležen je bovama, kuda mogu slobodno da plivaju i obezbeđena je hitna služba koja dežura sa doktorom i medicinskom sestrom", kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Velikog Gradišta.
Na gradskoj plaži Topoljar u Kostolcu, teško je naći slobodno mesto. Ali ova plaža već je uzela i prvu žrtvu ovog leta.
Opština Kostolac je uredila plažu Topoljar na rukavcu Dunava i redovno uzorkuje vodu. Ali na više mesta je istaknuto upozorenje da je kupanje na sopstvenu odgovornost.
Kada naplaćujete karte, ležaljke ili suncobrane, morate brinuti i o bezbednosti kupača, smatra uprava gradskog bazena u Požarevcu. Od početka sezone već su imali 15.000 kupača.
"Mi imamo tri spasioca svakog dana, a kada je gužva i po četiri. Tako da su kupači dosta bezbedni", kaže upravnik gradskog bazena u Požarevcu, Dušan Savić.
Za nadležne je angažovanje spasilaca uglavnom veliki izdatak, pa kupačima ostaje da pažljivo procene svoje mogućnosti svaki put kada uđu u vodu.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.