Vlastodržačke podvale: Cenzurišu opoziciju

Izvor: BKTV News, 21.Mar.2012, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlastodržačke podvale: Cenzurišu opoziciju

Neravnopravne uslove u medijskoj prezentaciji političkih partija u toku predizborne kampanje o kojima smo pisali 15. marta u tekstu „TV Bastilja je još uvek živa“ osudila je novinarska struka, nauka, ali i aktuelna politička scena u Srbiji. Po rečima profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miroljuba Radojkovića, uputstvo koje je Savet Republičke radio-difuzne agencije doneo radi regulisanja ponašanja emitera tokom predizborne kampanje učesnike tog procesa deli na privilegovane >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i nepoželjne.
Kao poseban problem Radojković je naveo uplitanje politike u elektronske medije, a najveći primer takve zloupotrebe je 11-minutno obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića na Dnevniku RTS-a. Povod je pronađen u snežnom nevremenu u Crnoj Travi, koji je predsednik Demokratske stranke iskoristio za slanje političkih poruka. Profesor Radojković smatra da o takvim zloupotrebama javnog servisa RRA nije rekla ni reč.
Čak je i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić prokomentarisao u dnevnom listu „Politika“ da su ekipe informativnog programa javnih servisa stavljene na velike muke od časa raspisivanja izbora „jer je teško odrediti kada će državni funkcioneri obući stranački, a kada državni kostim“.
Svoju ogorčenost zbog vlastodržačke samovolje iskazao je i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić 12. marta na stranačkoj konferenciji za novinare: „To je toliko pokvareno, to je toliko odvratno, to je toliko antidemokratski da jednostavno nemam reči! Pa što ne kažu – ulazimo u poštenu trku, ulazimo u poštenu utakmicu, hajde da imamo ravnopravne uslove, ja minut – vi minut, pa tih pet minuta vi oko ponoći – mi oko ponoći, a ne na ovakav način da idemo u kampanju, ali to pokazuje koliki je strah DS-a od predstojećih izbora i dobro je da to pokazuju i dobro je da misle da će da pobede zato što smo uvereni da ljudi koji žele promene mnogo više od onih koji žele status kvo, od onih koji žele isto stanje i siguran sam da će im građani to pokazati.
U tom smislu, režim je naložio Radio-difuznoj agenciji da donese pravila koja, čini mi se, da su mogla da se donose u vreme Pol Pota i Idi Amina, dakle to ne postoji nigde i napravljeno je samo protiv SNS i protiv koalicije „Promenimo Srbiju“, samo protiv nas je to napravljeno, ne možete da se pojavljujete od 19 do 23, ne možete da se pojavite ujutru od 6 do 9, možete da se pojavite posle ponoći, tamo u 4 ujutru, pa da platite termin, a cene tremina su takve da se kreću između 5 i 10 hiljada evra, cene termina od 5 minuta, dakle on će da ima svakoga dana po 20 minuta potpuno besplatno u udarnom terminu, a mi ćemo u ponoćnim terminima da imamo po 5 minuta za 10.000 evra. Izvinite, ako je to ravnopravnost svaka čast onima koji su to smislili“.
Predrag Prokopljević
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.