Vlasnik odgovara i za prekršaj vozača kome ustupa vozilo

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik odgovara i za prekršaj vozača kome ustupa vozilo

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović izjavio da će po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju vlasnici vozila biti odgovorni za nesavesne vozače koji budu upravljali njihovim vozilima.

Ukoliko neko pozajmi vozilo vozaču koga kamere "uhvate" prilikom nekog prekršaja u saobraćaju, uplatnice za plaćanje kazni stizaće na adresu vlasnika vozila, koji će zbog toga moći da dobije i kaznene poene, rekao je Jovanović.

On je objasnio da će u takvim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << slučajevima vlasnik vozila morati da se javi policiji i da da precizne podatke kome je i kada dao vozilo, a vozač koji je napravio prekršaj moraće to i da potvrdi.

"Ako to vozač koji je napravio prekršaj ne bude hteo da potvrdi, odgovornost, odnosno plaćenje kazne i kaznene poene, snosiće vlasnik vozila pa će sledeći put dobro razmisliti kome će da pozajmi vozilo", istakao je Jovanović.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu je rekao da će Srbija uskoro dobiti i zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kao i da Ministarstvo za infrastrukturu saradjuje po tom pitanju sa Ministarstvom finansija, koje bi trebalo taj zakon da predloži.

On je kazao da će se taj zakon baviti i finansiranjem video nadzora na putevima u Srbiji i da će novac koji bude uložen u to, odnosno u bezbednost saobraćaja, biti vraćen desetostruko s obzirom na to da se saobraćajnim nesrećama svake godine pričini velika materijalna šteta.

U zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju biće propisana obaveza da se iz premija od autoosiguranja izdvaja deo sredstava za uspostavljanje i funkcionisanje video nadzora radi veće bezbednosti u saobraćaju.

Zakon o bezbednosti u saobraćaju na putevima, koji je parlament usvojio 29. maja i koji će početi da se primenjuje za oko šest meseci, predvidja rigorozniju kaznenu politiku i treba da doprinese smanjenju broja nastradalih u saobraćaju.

Novim zakonom će biti uvedeni kazneni poeni, a novčane kazne za saobraćajne prekršaje neće naplaćivati policajci na licu mesta već će vozači dobijati uplatnicu za plaćanje.

Zakon će pooštriti kaznenu politiku, pa će se tako novčane kazne kretati od 3.000 do 50.000 dinara, a u slučajevima kada vozač bude pokazao bezobzirnost, ili nameru da u značajnijoj meri ugrozi bezbednost saobraćaja, predvidjena je i kazna zatvora.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rigorozno po kršenju pravila

Izvor: RTV Pink, 09.Jun.2009

Vlasnik odgovara i za prekršaj vozača kome ustupa vozilo. . . Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović izjavio je danas da će po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju vlasnici vozila biti odgovorni za nesavesne vozače koji budu upravljali njihovim vozilima. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.