Vladika Irinej: Papa ne dolazi u Srbiju

Izvor: Mondo, 14.Avg.2012, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej: Papa ne dolazi u Srbiju

Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej rekao je da papa Benedikt Šesnaesti nikada nije uputio poruku Srpskoj pravoslavnoj crkvi(SPC) da želi da poseti Srbiju.

"Za SPC, sledstveno tome, tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji, niti ona pod takvim okolnostima može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC", rekao je episkop bački za "Press" i "Blic", povodom medijskih navoda da se vode tajni pregovori o dolasku pape u Srbiju.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne postoji nikakvo protivljenje pojedinih episkopa nego jednoglasna odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine u Nišu pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, ali ne i poglavari "inoslavnih hrišćanskih crkava", među kojima i Rimokatoličke crkve.

Informativna katolička agencija je objavila da je srpski patrijarh na prošlonedeljnom sastanku sa dvojicom katoličkih biskupa "izrazio uverenje da bi susret pape Benedikta s drugih patrijarsima pravoslavnih crkava" u Nišu na proslavi 1.700 godina Milanskog edikta "bio od velikog značenja za uspostavljanje odnosa povjerenja i pomirenja među crkvama na opštem nivou".

Beogradski "Press" piše da se već duže vreme vode intenzivni tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta u Srbiju sledeće godine.

(Srna, Foto: AP/Riccardo De Luca)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.