Vladika Grigorije: Ekonomija ne može bez duhovnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Grigorije: Ekonomija ne može bez duhovnosti

BEOGRAD - Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, jedan od učesnika Internacionalne konferencija mladih lidera iz dijaspore, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijasporu oddržava u Centru "Sava", rekao je danas da budući lideri i poslovni ljude Srbije moraju imati u vidu da je duhovnost neodvojiva od ekonomije i da nema dobre ekonomije bez poštovanja duhovnih vrednosti.

Govoreći na temu srpske kulture i identiteta u 21. veku, vladika Grigorije je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je od velike važnosti u ovom periodu tranzicije što mladi ljudi nisu opterećeni nikakvim odjecima prošlosti i nekim prošlim ideologijama već što jednostavno vole da budu pripadnici svoje nacije i što se zalažu za zajedničku budućnost matice i dijaspore.

Prema rečima episkopa australijskog i novozelandskog Irineja, pravi je trenutak za ovakvo okupljanje čiji je glavni organizator Konferncija mladih iz Kanade.

"Divio sam se skupu omladine koji je napravljen između festivala u Guči i Egzita što je dokaz otvorenosti Srbije prema različitim vrednostima i svesti da svoj identitet treba tražiti u susretu sa svetom", rekao je vladika Irinej drugog dana konferencije, u čijem radu je učestvovalo oko 600 predstavnika srpskog rasejanja.

Vera, jezik, pismo, kultura i menadžeri

Jaka Srbija - jedini cilj

Prema rečima ministra za dijasporu, Srđana Srećkovića, uspeh ove konferencije je u pružanju mogućnosti Srbiji da uz pomoć mladih snaga iz dijaspore i matice nadoknadi izgubljeno vreme, posebno na ekonomskom planu. "Mladima je potreban novi patriotizam zapadnog tipa, koji znači borbu za modernu, evropsku, politički uticajnu i ekonomski jaku Srbiju, a svima nama je potrebna Srbija koja za svoje partnere i saveznike ima najuticajnije zemlje sveta", poručio je Srećković koji je juče otvorio skup mladih lidera dijaspore.

Govoreći o identiteu srpske nacije, učesnici skupa su zaključili da se ne treba odreći prošlosti i vrednosti koje su vekovima stvarane, ali da sa novim oduševljenjem treba shvatiti da postoji i neki novi sistem u svetu sa kojim se treba suočiti.

Prema rečima Boška Obradovića iz "Srpskih dveri", vera, jezik, pismo i kultura su polazna tačka, ali su Srbiji potrebni menadžeri koji su nalik organizatorima ovog skupa, spremni da aktiviraju sopstvene unutrašnje potencijale i povežu sve centre srpskog okupljanja u svetu.

Istok i Zapad

Đakon Nenad Ilić je istakao da Srbija mora čuvati simbole svoje nacije i mitove kakve su stvorili sveti Sava i sveti knez Lazar, ali da isto tako mora shvatiti da svoju veru i tradiciju "mora izdići iznad Istoka i Zapada" i okrenuti se suštinskim vrednostima.

Učesnici konferencije govorili su danas i na temu siromaštva, razvijanja infrastrukture zdravstva i o preduzetništvu, a mladima se obratio i ambasador Kanade u Srbiji Artur Morison.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.