Vladika Amfilohije na čelu Eparhije Raško-prizrenske

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Amfilohije na čelu Eparhije Raško-prizrenske

Vladika crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preuzeće Eparhiju Raško-prizrensku, odlučio je Sinod Srpske pravoslavne crkve, saznaje se danas.

Sinod je prethodno razrešio dužnosti privremenog administratora Eparhije Raško-prizrenske vladiku Atanasija Jevtića, na njegov lični zahtev, potvrdio je večeras izvor blizak Patrijaršiji.

Sinod je na prvoj sednici posle redovnog prolećnog zasedanja Sabora arhijereja SPC, uvažio molbu privremenog administratora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Atanasija koji je razrešenje tražio iz zdravstvenih razloga.

Vladika Atanasije je 1999. godine, takodje na lični zahtev, penzionisan zbog povrede kičme, a njegovo trajno sedište je u manastiru Tvrdoš, u Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj.

Početkom maja penzionisani vladika Artemije koji je do nedavno bio na čelu Eparhije Raško-prizrenske, ubuduće će boraviti u manastiru Šišatovcu na Fruškoj gori, rekao je izvor.

Epskop Artemije je prethodno, 13. februara, bio privremeno razrešen dužnosti zbog nerešavanja nagomilanih finansijskih propusta i prekršaja u Eparhiji raško-prizrenskoj za koje je osumnjičen njegov zamenik arhimandrit Simeon Vilovski, iguman manastira Banjska kod Kosovske Mitrovice.

Isti izvor blizak Patrijaršiji je rekao agenciji Beta da će doći do promena i u eparhiji u Berlinu, gde će zbog verovatnih nepravilnosti vladika Irinej zameniti episkopa Konstantina.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.