Vlada razmatra novi paket ekonomskih mera

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada razmatra novi paket ekonomskih mera

Novi paket ekonomskih mera koje treba da daju podsticaj privredi biće na dnevnom redu sutrašnje sednice Vlade, najavio Mirko Cvetković. Pozitivnih pomaka u privredi ima, ali još nismo prebrodili krizu. Premijer negira informacije da je Vlada Srbije raskinula ugovor o koncesiji s kompanijom Alpina-Por za auto-put Horgoš-Požega.

Premijer Cvetković tvrdi da je netačna informacija koja se pojavila u javnosti da je Vlada Srbije raskinula ugovor o koncesiji s kompanijom Alpina-Por >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za auto-put Horgoš-Požega.

"Oni su bili u obavezi da do 31. decembra (2008.) obezbede finansijsku konstrukciju za izgradnju auto-puta i to nisu učinili", rekao je Cvetković.

Premijer je rekao da je Vlada čekala do isteka tog roka i da je u međuvremenu dobila dopis u kome je koncesionar naveo da raskida ugovor.

"Vlada nije zvanično obaveštena o pokretanju postupka (međunarodne) arbitraže, ali je me zanima zašto Alpina-Por pokreće taj postupak s obzirom da sam nije ispunio obaveze", rekao je Cvetković.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će Vlada Srbije sutra razmatrati novi paket ekonomskih mera koje treba da daju podsticaj privredi.

"Novi paket mera je na liniji poboljšanja postojećih, a uključuje kreditne podsticaje za oživljavanje privredne aktivnosti", rekao je Cvetković novinarima u Sevojnu.

Premijer je dodao da poslednjih mesec dana ima pozitivnih dešavanja u privredi, ali da to ne znači da je ekonomska kriza prebrođena.

Cvetković je u Sevojnu obišao Valjonicu bakra "Ist point" i Valjaonicu aluminijuma "Impol Seval" i prisustvovao potpisivanju protokola o osnivanju slobodne zone.

Kako je naveo premijer, privrednici sa kojima je razgovarao optimisti su u pogledu budućnosti i saglasni su šta treba dalje raditi.

Cvetković je naglasio da je pitanje razvoja infrastrukture, koje su pominjali predstavnici dve fabrike, jedan od osnovnih ciljeva ekonomske politike Vlade i od velikog je značaja za unapređenje privrednog ambijenta.

"Vlada nije nikad odustala od izgradnje infrastrukture", naglasio je premijer i dodao da će ove godine biti izgrađeno 40 kilometara autoputa, kao i da će biti razmatrana izgradnja kraka ka Crnoj Gori.

Cvetković je prilikom potpisivanja protokola o slobodnoj zoni rekao da će u Srbiji biti osnovano 12 slobodnih zona, koje će biti važna podrška razvoju lokalne infrastrukture i za unapređenje poslovnog ambijenta i privlačenje investicija.

Protokol o osnivanju slobodne zone u Sevojnu potpisali su direktor Uprave za slobodne zone pri Ministartsvu finansija Vlada Gajić, zamenik gradonačelnika Užica Milovan Petrović i generalni direktori valjaonica bakra i aluminijuma Dragan Subotic i Ninko Tešić.

U prvoj fazi, kako je predviđeno protokolom, slobodna zona će biti u krugu dveju fabrika, čiji su direktori ocenili da je infrastruktura jedan o najvažnijih preduslova za razvoj tog regiona. Najvljeno da će u Užicu biti otvorena i carinarnica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.