Vlada pokušala da udari na Agenciju

Izvor: B92, 29.Jun.2010, 03:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pokušala da udari na Agenciju

Beograd -- Vlada Srbije održala juče hitnu telefonsku sednicu i odustala od Predloga izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, piše "Danas".

Usvajanju izmena tog zakona pristupiće se u julu, do kada će Agencija i Ministarstvo obaviti dodatne konsultacije.

Odluka o povlačenju doneta je na telefonskoj sednici Vlade, a prethodio joj je sastanak čelnih ljudi Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije, na kojem je dogovoreno da se Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona povuče iz skupštinske procedure.

Prema saznanjima lista, Ministarstvo pravde odustalo je od izmena Zakona nakon što je juče prepodne u prostorijama tog ministarstva održan sastanak na zahtev Zorane Marković i Čedomira Čupića, direktorke i predsednika Agencije za borbu protiv korupcije.

Na sastanku s čelnim ljudima Ministarstva, Čupić i Markovićeva izrazili su veliko nezadovoljstvo namerom Vlade da se Predlog zakona uputi parlamentu po hitnoj proceduri, bez ikakvih konsultacija sa Agencijom, kao i samim sadržajem tog akta, kojim bi se omogućilo produženje roka do kojeg će političari imati pravo na obavljanje više javnih funkcija.

Izmenama Zakona bilo je, između ostalog, predviđeno brisanje "kontroverznog" člana 82. koji se odnosio na obavezu funkcionera, koji su na dan početka primene Zakona, 1. januara ove godine, zatečeni na više funkcija, da se do 1. aprila izjasne koju će javnu funkciju obavljati.

U Predlogu izmena tim funkcionerima je omogućeno da izjašnjenje ili zahtev za obavljanje više funkcija podnesu do 1. septembra 2010. Funkcioneri koji sede u više fotelja, najviše njih iz vojvođanskog parlamenta, izbegavali su da poštuju ovaj član zakona, a Ustavni sud je 20. maja obustavio njegovu primenu.

Na redovnoj sednici Ustavnog suda, tada je odlučeno da se od Skupštine Srbije zatraži mišljenje o predlogu za ocenu ustavnosti te prelazne odredbe Zakona. Zakonodavni odbor je, pre svog mišljenja, prema proceduri, morao da o tome traži mišljenje Vlade.

Slobodan Beljanski, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, potvrdio je za Danas da je Predlog izmena i dopuna Zakona sačinjen bez saradnje sa Agencijom.

"Što se suštinskih izmena Zakona tiče, očigledno je odstupanje od dosadašnje koncepcije i širenje mogućnosti za kumulaciju javnih funkcija. Imajući u vidu i jedno ranije mišljenje koje je "najavilo" ovakav zaokret, a poteklo je iz Ministarstva pravde, može se pretpostaviti da se radilo o popuštanju pred političkim pritiscima i činjenju ustupaka onima koji trguju svojom političkom pozicijom i podrškom. Ovakav postupak otkrio bi svu ranjivost borbe protiv potencijalnih izvora korupcije i bio znak lutanja, neodlučnosti i spremnosti na improvizacije", upozorava Beljanski.

Osim brisanja člana 82, Predlogom izmena Zakona o Agenciji bilo je predviđeno i proširivanje kruga funkcionera na koje se Zakon odnosi i na članove organa privrednog društva čiji je osnivač Republika, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Dalje, bilo je planirano da odlučivanje o plati direktora bude u nadležnosti Odbora Agencije; u nadležnost direktora preneto je odlučivanje o izboru i razrešenju zamenika direktora i davanje mišljenja i uputstava za sprovođenje Zakona; prenos upravljačkih prava omogućen je i na lice koje je osnivač - član ili direktor društva u kome funkcioner ima upravljačka prava; predviđala se i zaštita lica koja podnose prijavu.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije bio je, između ostalog, proširen izuzetak od pravila da se može obavljati samo jedna javna funkcija, tako što je:

a) u upućujućoj normi ("ako je zakonom ili drugim propisom") izraz "obavezan" zamenjen izrazom "određeno da" obavlja više javnih funkcija;

b) uz saglasnost Agencije moguće obavljati ne samo još jednu javnu funkciju, nego više javnih funkcija;

c) propisana mogućnost da se može obavljati više javnih funkcija na koje je neko izabran neposredno od strane građana, osim kada je to nespojivo po Ustavu;

d) prestanak druge funkcije po sili zakona ograničen je na one koji su tu funkciju stekli nasuprot odredbama zakona posle 1. januara 2010;

e) dato pravo direktoru Agencije da opštim aktom utvrdi druge javne funkcije koje se mogu obavljati i bez saglasnosti Agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.