Vlada odgovorila na sve izazove

Izvor: RTS, 09.Jul.2009, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odgovorila na sve izazove

Predstavljajući godišnji izveštaj o radu Vlade, premijer Cvetković istakao da je najvažnije to što nisu zaustavljeni razvoj i reforme i što je Srbije postala stabilna demokratska zemlja, otvorena prema svetu i susedima, zemlja koja ispunjava međunarodne obaveze i poštuje ljudska prava.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Vlada Srbije na odgovarajući način odgovorila na sve izazove, u skladu sa potencijalima koje Srbija ima.

Na današnjoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlada je utvrdila Predlog izmena Zakona o informisanju, koji će uneti primenu evropskih normi u vlasništvo nad medijima i njihov rad.

Taj zakonski predlog trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja jula po hitnom postupku.

Kako je rekao ministar Oliver Dulić, za predlog zakona glasala je većina članova Vlade, dok su su ministri iz redova SPS-a bili uzdržani.

Objašnjavajući razloge te uzdržanosti, Dulić je na konferenciji za novinare rekao da socijalisti nisu želeli da ih ponuđeno zakonsko rešenje povezuje sa vremenom Slobodana Miloševića.

Odgovarajući na pitanje, "zašto je ministar ekonomije Mlađan Dinkić bio protiv ponuđenog predloga i napustio sednicu", Dulić je odlučno odbacio špekulacije da je Dinkić napustio sednicu i dodao da je on samo imao primedbu na određeni član zakona, zbog čega je taj deo rasprave trajao duže.

Dulić je rekao da će predlog izmena Zakona o informisanju, zajedno sa još 21 zakonskim predlogom, biti razmatran na vanrednoj sednici Skupštine i da bi trebalo da budu usvojeni do kraja meseca.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je gostujući u Drugom dnevniku RTS-a da je SPS bio uzdržan, kao i da je pozicija stranke delikatnija u odnosu na druge.

"Mi smo pitanja prošlosti ostavili drugima i izvukli smo pouke iz prošlosti", rekao je Dačić.

Cvetković je na početku današnje sednice Vlade, koji je bio otvoren za javnost, istakao da će Vlada i narednih godina nastaviti sve aktivnosti kako bi ispunila strateške ciljeve zemlje.

Premijer je istakao je da je najvažnije to što nisu zaustavljeni razvoj i reforme i što je Srbije postala stabilna demokratska zemlja koja ispunjava međunarodne obaveze, u kojoj se poštuju ljudska prava, otvorena prema svetu i susedima.

Premijer je naglasio da je za Vladu Kosovo i Metohija najvažniji državni i nacionalni problem koji nije nastao preko noći i mora se rešavati postupno, uz mnogo strpljenja i bez improvizacija.

"Naš cilj je da to pitanje rešavamo odlučno štiteći sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet, stvarajući uslove za trajni mir i ispravljanje istorijskih nepravdi, za poboljšanje kvaliteta života svih građana južne pokrajine", rekao je premijer.

Cvetković je podsetio da je pitanje Kosova i Metohije sa političkog prebačeno na pravni teren i dodao da je srpska diplomatija uspela da se izbori za Rezoluciju UN kojom se pred Međunarodni sud pravde postavlja pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kada je reč o spoljnopolitičkim prioritetima, vlada je fokusirana na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, proces evropskih integracija i regionalnu saradnju, dodao je premijer.

Cvetković je ocenio da je u proteklih godinu dana znatno produbljena saradnja sa Rusijom, da se sa zemljama Evropske unije poverenje gradi na čvrstim osnovama i da je napravljen krupan pozitivni pomak u saradnji sa SAD, dok se sa zemljama u regionu uspostavljaju sve bolji odnosi.

Premijer je naglasio da raste poverenje u Vojsku Srbije koja je uspostavila vojnu saradnju sa više od 50 zemalja i napomenuo da je učešće u mirovnim misijama u Liberiji, Kongu, Obali Slonovače i Čadu svojevrsno priznanje visokoj profesionalnosti pripadnicima srpske vojske.

Očuvan finanasijki i ekonomski sistem

Cvetković je takođe rekao da je očuvan finanasijki i ekonomski sistem zemlje i da je Vlada merama pravovremeno reagovala protiv krize i da rezultati već postoje, da je opredeljenje da se teret krize ravnomerno i solidarno rasporedi i štednja najpre uvede u Vladi.

Stopa inflacije je niska i kontrolisana, budžetski deficit je među najnižima u regionu i EU, stabilizovan je kurs dinara, obezbeđena stabilnost deviznih rezervi i platnobilansna ravnoteža i vraćeno poverenje građana u banke Srbije, istakao je premijer.

"Nismo imali masovna bankrotstva preduzeća i banaka, ni masovna otpuštanja radnika. Isplaćena su gotovo sva dugovanja države poljoprivrednim gazdinstvima za prošlu godinu, a počele su isplate za subvencije za ovu godinu koje iznose 12.000 dinara po hektaru", naveo je premijer.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.