Vlada i sindikati o reformi javnog sektora

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i sindikati o reformi javnog sektora

Posle sastanka sa premijerom i ministrima, lideri Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost izjavili da je dogovoreno da do ponedeljka dostave svoja mišljenja na Zakon o smanjenju birokratije na republičkom nivou.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministri ekonomije i rada Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić razgovarali su sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predsednikom Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislavom Čankom o reformi javnog sektora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Posle sastanka sa premijerom i ministrima, lideri Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost izjavili su za RTS da je dogovoreno da do ponedeljka dostave svoja mišljenja na Zakon o smanjenju birokratije na republičkom nivou.

Kažu da će insistirati na jasnim kriterijumima za otpuštanja službenika, a izvesno je da bi taj Zakon vlada mogla da usvoji sledećeg četvrtka. Prema ranijim saznanjima, kriterijumi za višak zaposlenih zasnivaće se na preporukama o ukidanju nepotrebnih i štetnih procedura u administraciji.

Predsednicima sindikata predstavljene su radne verzije Nacrta zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji kao i aktivnosti Jedinice za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa u cilju uvođenja jednošalterskog sistema i ukidanju nepotrebnih procedura.

Premijer Cvetković je istakao da je reč o važnom projektu čiji je cilj stvaranje efikasnijeg javnog sektora.

"Nije reč samo o smanjenju broja zaposlenih već i o uvođenju jasnih i međunarodno uporedivih standarda u pogledu veličine administracije kao i racionalizaciji troškova države u skladu sa ekonomskom snagom privrede Srbije", naglasio je premijer.

Posle sastanka, prvi komentar sindikalaca bio je da je održan kasno, ali da je i to dobro kako ne bi bilo nezadovoljstva i protesta. Kažu da je najviše reči bilo o smanjenju broja službenika na republičkom nivou, za šta do ponedeljka treba da dostave svoje predloge.

Opšta korisnost radnog mesta kao kriterijum

Za sada je poznato da će jedan od kriterijuma za otpuštanje biti opšta korisnost radnog mesta. Ta korist biće određena na osnovu preporuka Vladine jedinice za sveobuhvatne propise (SRP).

Kako kažu, na njima je da ukinu sve nepotrebne procedure koje građanima i privredi zagorčavaju život, poput one da za prijavu radnika treba da obiđete tri umesto jednog šaltera.

Andreja Marušić, šef Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa, kaže da ta Jedinica nema nadležnost da kaže ko je višak, već koje procedure su nepotrebne, i kako doći do efikasnije administarcije. "Ključ je u efikasnoti", napominje Marušićeva.

SRP preporučuje da se ukine 200 procedura, a 300 pojednostavi uvođenjem jednog šaltera. Analize još traju, a za sada najviše nepotrebnih procedura ima kod prijave novih radnika, izdavanja građevinskih dozvola i u poreskom sistemu.

Kada se ukinu neki propisi, logično je da nema potrebe ni za radnicima, tvrde i sindikalni lideri, koji se za promenu, ovog puta slažu gotovo u svemu.

Oni smatraju da će teže biti postignuta saglasnost sa Vladom o smanjenju broja službenika na lokalnom nivou jer su uključena i komunalna preduzeća i pominje se višak od 10.000 radnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.