Vlada: Zemljište isključivo paorima

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Zemljište isključivo paorima

Sva zemlja koju su koristili kombinati iz "zelenog pula" i oni obuhvaćeni predugovorom sa Al Dahrom, biće data u zakup vojvođanskim paorima, saopštila Vlada Srbije. Kombinate koji nisu obuhvaćeni predugovorom srpski poljoprivrednici moći će da kupe, u čemu će im Vlada maksimalno pomoći.

Sva zemlja koju su koristili poljoprivredni kombinati iz "zelenog pula", uključujući i 16.500 hektara koje su koristili kombinati obuhvaćeni predugovorom sa Al Dahrom biće dato u zakup >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isključivo vojvođanskim paorima, a ne Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar Goran Knežević ocenio je da je sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima jedan od najznačajnijih dogovora i osnov je za snažan ekonomski razvoj Srbije u narednom periodu.

Knežević je naveo da ovaj sporazum predviđa, između ostalog, rešavanje pitanja sedam propalih poljoprivrednih kombinata u stečaju i njihovo restrukturiranje.

Naime, UAE kupuje 80 odsto učešća u zajedničkoj firmi za 100 miliona evra pri čemu cenu po hektaru zemlje plaćaju 12,5 hiljada evra i 15 hiljada evra. UAE su obavezni da investiraju u zalivne sisteme i mehanizaciju 100 miliona evra kroz zajedničku firmu.

Knežević je naglasio da sporazumom UAE ulažu u srpsku poljoprivredu u 2013. i 2014. godini 300 miliona evra u zalivne sisteme i daju kreditnu podršku poljoprivrednicima po najpovoljnijim uslovima za nabavku opreme, pri čemu je predviđena mogućnost ulaganja do milijardu i dvesta pedeset miliona evra.

Na sastanku sa udruženjima poljoprivrednika, Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević objasnili su paorima da će pored toga, ostalih osam kombinata iz "zelenog pula", koji nisu obuhvaćeni Predugovorom sa Al Dahrom, biti ponuđeni na prodaju srpskim poljoprivrednicima, a Vlada Srbije će im u tome pružiti maksimalnu pomoć.

Ministari su predstavnike poljoprivrednika upoznali sa aranžmanom koji je napravljen sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i sa planovima države za investiranje u srpsku poljoprivredu.

Poljoprivrednicima je objašnjeno da je vlada odlučila da krene u velike radove na čišćenju i izgradnji sistema za navodnjavanje već od kraja marta i da je reč o velikom poslu koji podrazumeva ogromna ulaganja u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je istaknuto da Srbija dobija istorijsku sumu za rekonstrukciju i izgradnju mreže novih kanala za navodnjavanje i to ne samo u Vojvodini već i u centralnoj Srbiji, i da će se na ovaj način za samo tri godine povećati broj hektara koji se navodnjava na čak 300.000 hektara, čime će izvoz biti povećan za dve milijarde dinara.

Poljoprivrednicima je predstavljen plan vlade da se 300 miliona evra u startu uloži u infrastrukturu i to 150 miliona evra u primarnu i sekundarnu mrežu za navodnjavanje, a ostalih 150 miliona evra kroz povoljne kredite poljoprivrednicima za kupovinu opreme na 10 godina sa grejs periodom od tri godine i povoljnom kamatnom stopom.

Sredstva će biti ispregovarana sa Razvojnim Fondom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je navedeno u saopštenju, u srpskoj poljoprivredi primeniće se najsavremenije agrotehničke mere, što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose.

Nakon dva sata razgovora sa ministrima Kneževićem i Dinkićem, predstavnici udruženja poljoprivrednika izašli su iz vlade nezadovoljni, ali za sada ne planiraju proteste, već očekuju novi poziv za razgovore.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je da su poljoprivrednici nezadovoljni i zabrinuti zbog načina na koji se predviđa realizacija aranžmana sa UAE jer to, kako ističe, znači uvođenje "na mala vrata" stranaca kao direktne konkurencije srpskim seljacima.

Kako kaže Kiš, paori se zalažu da se poljoprivredno zemljište u Srbiji ne prodaje strancima 15 godina po ulasku Srbije u Evropsku uniju, a sada su svedoci da je ona bez tendera, ponuđena strancima "na večito".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.