Vlada Vojvodine: Sušu proglasiti elementarnom nepogodom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Vojvodine: Sušu proglasiti elementarnom nepogodom

NOVI SAD -

Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, prihvatila Informacija o realizaciji prolećne setve i žetve jesenjih i ozimih useva u Vojvodini u 2012. godini. Pored uobučajenih mera i aktivnosti koje će biti realizovane, Vlada Vojvodine usvojila je radni zaključak koji se odnosi na potenciranje usvajanja predloga Vlade Vojvodine da se ovogodišnja suša >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proglasi elementarnom nepogodom.

Zaključak se odnosi i na obavezu svih pokrajinskih sekretarijata i odgovarajućih institucija u Pokrajini da preispitaju mogućnosti za donošenje odgovarajućih olakšica poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se umanjile štete od suše i pomogla priprema za kvalitetnu jesenju setvu.

Pored toga, Vladi Srbije upućeni su predlozi da se unapredi otkup pšenice, tako što će se rod vrednovati na osnovu tehnološkog kvaliteta zrna, da se obezbede finansijska sredstva za nastavak investicija za uređenje kanalske mreže u Vojvodini, zatim povoljne kreditne linije i bespovratna sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje, a da se poljoprivrednim proizvođačima koji imaju funkcionalne sisteme za navodnjavanje subvencioniše struja i gorivo koje se utroši pri angažovanju sistema za navodnjavanje.

Vlada Vojvodine danas je donela Program za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za ovu godinu. Sredstva planirana u iznosu od 22 miliona dinara koristiće se preko Pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Sredstava su namenjena, pre svega u aktuelnim uslovima suše i visokih temperatura, za očuvanje i revitalizaciju ribljih plodišta i staništa, kao i za poribljavanje. Već su započeti radovi na čišćenju i uređenju plodišta, na produbljavanju dovodnih i odvodnih kanala, kao i na i uređenju ugroženih ribljih staništa.

Pokrajinska Vlada je razmatrala redovnu informaciju o stanju projekata koji se finansiraju iz naknada ostvarenih za korišćenje mineralnih sirovina. Sredstva od tih naknada - u iznosu od 138,6 miliona dinara u 2010. godini i 199,1 milion dinara u 2011. godini, najvećim delom su utrošena za rekultivaciju zatvorenih površinskih kopova nastalih eksploatacijom mineralnih sirovina na teritoriji Vojvodine.

Na današnjoj sednici, Vlada je usvojila Informaciju Direkcije za robne rezerve Vojvodine o intervencijama u različitim robama namenjenim kao pomoć za više mesnih zajednica, različite ustanove, kao i udruženja za pružanje pomoći. Vrednost robe je 14,7 miliona dinara, a radi se o delom o robi iz robnih rezervi, a delom predstavljaju robu iz povraćaja koju su pogoni novih tehnologija stavila na raspolaganje Vladi AP Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.