Vlada Kosorove na ispitu

Izvor: RTS, 27.Okt.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Kosorove na ispitu

Zbog teške ekonomske situacije, nesprovođenja reformi i afera u vezi sa članovima i čelnicima HDZ-a, u Saboru se, na inicijativu opozicije, raspravlja o poverenju Vladi Jadranke Kosor. Bivši premijer Ivo Sanader napustio sednicu.

U hrvatskom Saboru, poslanici vladajuće većine i opozicionih stranaka raspravljaju o poverenju Vladi Jadranke Kosor, koje je zatražilo 58 poslanika najveće opozicione Socijaldemokratske partije, kao i Hrvatske narodne stranke, Istarskog demokratskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sabora, Hrvatske stranke prava i Hrvatskih laburista.

Posle obraćanja premijerke Kosor i Zorana Milanovića, šefa SDP-a, govorili su drugi poslanici, pri čemu se neki nisu uzdržavali od neprimerenih tvrdnji, zbog čega su zaradili opomenu.

Sednicu, na kojoj su prisutni gotovo svi poslanici, posle nekog vremena, napustio je bivši premijer i novopečeni poslanik Ivo Sanader, uz obrazloženje da ne misli da razara većinu koju je stvarao.

Milanović je predstavio Predlog o izglasavanju poverenja, ocenivši da je Hrvatska postala talac unutrašnjih i dinastičkih sukoba u HDZ-u i da to mora prestati. Milanović je prozvao Kosorovu i Vladu da su odgovorni za lošu ekonomsku situaciju i za nesprovođenje reformi.

"Vlada je izgubila svaku verodostojnost, a oko njenih sadašnjih i bivših zvaničnika pokreću se postupci, što u svakoj zemlji izaziva političku reakciju", rekao je Milanović.

"Hrvatskoj je pod HDZ-om pao i međunarodni ugled, a poseta Kosorove Briselu je marketinška", rekao je Milanović i dodao da nema reformi, pa odlazak Vlade ne može usporiti ulazak u EU.

"Ovo izgleda kao optužnica protiv Vlade", odgovorila je na to Kosorova i dodala da se neće braniti, nego dati argumente.

Kosorova je rekla da se program privrednog oporavka dobro sprovodi, što je vidljivo iz dokumenata Vlade, dodavši da je u Briselu dobila podršku u najtežim poglavljima pristupnih pregovora za ulazak u EU.

Pitanje poverenja umesto ekonomskih pitanja

Poslanik laburista Dragutin Lesar rekao je da Kosorova ne mora davati sve za Hrvatsku, već da je dovoljno da da ostavku.

"Umesto da se bavimo ekonomskim pitanjima, mi se bavimo ličnim stvarima, kao što je poverenje premijerki Kosor", rekao je u ime kluba Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, dodajući da je u Saboru trebalo diskutovati o ekonomskim pitanjima, a ne o pitanju poverenja vladi.

Istakavši da Hrvatska, još od vremena Jugoslavije, troši više nego što ima, Pupovac je rekao da je sada prelomni momenat, ali da je pitanje hoće li stići na vreme u EU. 

Pupovac je stavio naglasak na ekonomska pitanja, dodajući da se mora štedeti, ali da bi bilo dobro da se štedi tamo gde će šteta biti najmanja, ali i da se dubina krize vidi po trošenju državnog novca i da to treba menjati.

"Uz trenutnu ekonomsku krizu, nije nam potrebna i politička kriza, koja bi se stvorila izglasavanjem nepoverenja Vladi", rekao je Pupovac.

"SDSS nastavlja da podržava politiku koalicije, svestan činjenice da je odlaganje nalaženja rešenja za ekonomski oporavak riskantno za nas u koaliciji, za buduću vladu, ali i za zemlju u celini", dodao je Milorad Pupovac.

Rasprava se nastavlja, pri čemu su svi klubovi vladajuće koalicije uz Kosorovu, a opozicioni za izglasavanje nepoverenja.

U raspravi se vrlo često porede Sanader i Kosorova, pri čemu diskutanti ističu da kriza nije počela od Kosorove, koja je premijerka postala 2009. godine, već od Sanadera, koji je na čelu vlade od kraja 2003. godine.

Svi koalicioni partneri HDZ-a, Hrvatska seljačka stranka, manjine i nezavisni poslanici koji su ranije bili u Hrvatskoj socijalno-liberalnoj stranci podržali su Vladu, koja ima većinu od 82 glasa.

Izvesno je da će vlada dobiti poverenje, jer opozicija ne može da dobije 77 glasova, od ukupno 153 poslanika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.