Vlada FBiH: Pripremiti prodaju dijela kapitala BH Telecoma i HT Mostar

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2016, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada FBiH: Pripremiti prodaju dijela kapitala BH Telecoma i HT Mostar

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je obznanila namjeru o prodaji dijela kapitala telekom operatera u većinskom vlasništvu Federacije BiH, BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d.

"Na osnovu Reformske agende, Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar", saopšteno je nakon sjednice Vlade FBiH.

Vlada FBiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << naime, dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu.

Prilikom izrade ovog programa Agencija se rukovodila Reformskom agendom za BiH za period 2015.-2018. godina, Akcionim planom za njenu realizaciju te zaključkom Vlade FBiH od 18. juna prošle godine.

"Prilikom razmatranja Informacije o primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, privredna društva su podijeljena u tri kategorije. Agencija za privatizaciju u FBiH zadužena je da pripremi plan privatizacije, s prijedlozima modela i načina privatizacije za osam privrednih društava iz treće kategorije", navode iz Vlade FBiH.

U Plan privatizacije preduzeća za 2016. godinu uključeno je šest od osam preduzeća: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Vlada je usvojila i finansijski plan Agencije za privatizaciju prema kojem su predviđeni ukupni prihodi u izosu 7.709.200 KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada FBiH dala saglasnost za prodaju BH telecoma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2016

Vlada Federacije BiH zadužila je Agenciju za privatizaciju da pripremi plan privatizacije za šest preduzeća...To su Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Fabrika duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje, Energoinvest Comet i ArcelorMittal d.o.o. Zenica...Planom privatizacije predviđena je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.