„Viz er“ iz Beograda leti do evropskih destinacija

Izvor: Blic, 17.Dec.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Viz er“ iz Beograda leti do evropskih destinacija

Na srpsko avio-tržište nastavljaju da stižu strane avio-kompanije. Poslednja u nizu koja bi od naredne godine trebalo da leti iz Beograda jeste mađarska niskotarifna kompanija „Viz er". Ovaj avio-prevoznik ima u planu da iz Beograda leti do više evropskih destinacija u proseku tri puta dnevno, a takođe žele da u Beogradu postave jedan potpuno novi avion i tako u srpskoj prestonici naprave bazu.

Nakon niskotarifne austrijske kompanije „Flaj Niki" na srpskom nebu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogao bi da se pojavi i poznati mađarski „Viz er".

Delegacija ove kompanije juče je razgovarala sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, kao i sa predstavnicima Aerodroma „Nikola Tesla" u Beogradu, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda, gde im je izložila svoje planove. Danas se očekuju i razgovori druge delegacije ove kompanije sa predstavnicima Direktorata civilnog vazduhoplovstva o dozvolama za letenje.

Goran Petković, državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije, objasnio je da ta kompanija želi da u Beogradu osnuje mini-kompaniju kao svoju bazu, sa jednim avionom, koji će opsluživati naše stjuardese i tehničari. On je dodao da „Viz er" obavlja više od 80 odsto letova iz Budimpešte, a očekuje se da bi u Beograd mogao da dovede 10.000 inostranih turista, a to će istovremeno biti prilika i našim ljudima da putuju po povoljnijim cenama.

Velimir Radosavljević, zamenik generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla", istakao je da sa „Viz erom" traju razgovori već šest meseci, te da bi avion koji bude stacioniran u Beogradu, mogao da obavlja 20 letova nedeljno.

- Za ovu kompaniju je potpuno prihvatljiva koncepcija terminala jedan. Na terminalu jedan je nešto oskudnija infrastruktura, a taksa je 15,3 evra i obavlja se ručno čekiranje - istakao je Velimir Radosavljević.

Delegacija „Viz era" trebalo bi da danas obavi i sastanke i razgovore u srpskom Direktoratu, gde nam je ova informacija i potvrđena.

- Razgovaraće se o načinu dobijanja dozvole, oni će nam predočiti na kojim linijama žele da uspostave saobraćaj. Ukoliko bi oni odmah podneli zahtev za dozvolu, mogli bi da je dobiju u roku od desetak dana, ali je pitanje od kog datuma žele da lete. Dozvole nisu problem - objašnjavaju u Direktoratu.

„Viz er" je niskotarifna avio-kompanija koja leti isključivo „erbasom A320-200", a glavne baze su mu Katovice i Budimpešta. Avio-kompanija je osnovana juna 2003, a njen osnivač je bivši direktor mađarske nacionalne avio-kompanije „Malev". Tokom prva tri meseca poslovanja „Viz er" je prevezao 250.000 putnika, a u prvoj godini poslovanja kompanija je imala oko 1.400.000 putnika. U 2006. godini sa više od četiri miliona putnika „Viz er" je pretekao „Skaj Jurop". Kompanija u floti ima ukupno 26 aviona. Kompanija za sada leti do Amsterdama, Atine, Barselone, Burgasa, Brisela, Frankfurta, Londona, Live­rpula, Milana, Osla.

Lična karta „Viz era”

mađarska niskotarifna avio-kompanija

osnovana juna 2003. godine

ima baze u Poljskoj i Mađarskoj

u floti ima 26 aviona tipa „erbas"

kompanija ima 1.000 zaposlenih

leti u 21 zemlju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Viz er" saobraća već od juna

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2009

Mađarska niskotarifna aviokompanija zainteresovana je da leti iz Beograda, najverovatnije od juna naredne godine. Ali, koliko puta nedeljno i ka kojim destinacijama, još nije odlučeno

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.