Visoki Dečani: Uloga Kfora u zaštiti manastira ključna FOTO

Izvor: B92, 06.Jul.2022, 10:44

Visoki Dečani: "Uloga Kfora u zaštiti manastira ključna" FOTO

Manastir Visoki Dečani posetila je juče delegacija evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra".

"Čast nam je da poželimo dobrodošlicu delegaciji "Evropa Nostra" pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa. Zaštita zajedničkog nasleđa u Evropi je od suštinskog značaja za budućnost našeg kontinenta. Posetom različitih lokaliteta svih tradicija, EN će naglasiti potrebu zaštite nasleđa na Kosovo", navodi se na Tviter nalogu manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visoki Dečani.

Dalje se ističe da delegaciju Evropa Nostra koja ovih dana boravi u studijskoj poseti Kosovu čine "istaknuti stručnjaci koji su duboko posvećeni zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa u Evropi i rade na mnogim projektima u ovoj oblasti.

"Zahvalni Evropa Nostra predstavnicima koji se zalažu za evropske vrednosti zaštite kulturnog i verskog nasleđa u opasnosti. Uloga Kfora u zaštiti manastira Dečani je od suštinskog značaja. Kulturno nasleđe mora biti očuvano kao most između zajednica na Kosovu", piše u objavi na Tviteru.

Na zvaničnom Tviter nalogu Visokih Dečana ističe se i "važna poruka izaslanice EP za Kosovo Viole fon Kramon za kosovsko rukovodstvo u vezi sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda po pitanju zemljišta manastira Dečani.

"Vladavina prava i jednak tretman svih građana su osnova svakog demokratskog društva", piše na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.