Viši sud: Škola kriva za samoubistvo dečaka iz Niša!

Izvor: Kurir, 30.Nov.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viši sud: Škola kriva za samoubistvo dečaka iz Niša!

Posle višemesečnog i brutalnog vršnjačkog nasilja Aleksa (14) izvršio samoubistvo

NIŠ - Viši prekršajni sud  potvrdio je presudu Prekršajnog suda u Nišu, kojom su izrečene maksimalne zakonske kazne niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog i brutalnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem (14), koji je nakon toga izvršio samoubistvo!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Odbijena je žalba škole i direktorke i potvrđena prvostepena presuda, kojom je Prekršajni sud kaznio školu i direktorku Popović Ickovski sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima.

Prema navodima presude, koju je potpisala sudija Tanja Bejatović Savić, škola i direktorka su "krivi jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja". U obrazloženju obimne presude posebno se navodi šest slučajeva fizičkog nasilja nad Aleksom, koje je izvršilo šest maloletnih dečaka i jedna devojčica.

Posle više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja koje je trpeo od sedmoro vršnjaka u niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika", Aleksa Janković je 10. maja prošle godine izvršio samoubistvo, skokom sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Pred Višim sudom u Nišu završen je i krivični postupak protiv trojice maloletnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, pokrenut po krivičnoj prijavi Grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije niške PU. "Vođa" nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor, šest meseci do dve godine, a dvojica dečaka po ukor suda. To su maksimalne zakonske kazne za njihov uzrast.

Takođe, saopštila je policija, unutrašnja kontrola je "utvrdila propuste u radu i preduzela odgovarajuće mere" protiv školskog i policajaca u Crvenom krstu", ali nije precizirao koje su to "mere". Direktorka Popović Ickovski je prošlog novembra podnela ostavku, uprkos tome što je prethodno javno tvrdila da je škola učinila sve što je bilo do nje, kao i da je Aleksa bio "problematičan" i da "nije samo sedeo i trpeo nasilje već se i on tukao".

"Od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" je imala saznanja ili prijave na više slučajeva fizičkog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja/sumnju na nasilje nad drugim učenicima" - ukazala je u izveštaju zamenica Zaštitnika građana.

- Roditelji Alekse uvereni su da je odluka da izvrši samoubistvo bila rezultat trpljenja nasilja u školi tokom dužeg vremenskog perioda. Nasuprot tome, škola i Policijska uprava Niš Zaštitniku građana dali su drugačije informacije, iz kojih proizilazi da je dečak, neposredno pre tragičnog čina, imao verbalni sukob sa majkom na ulici, kada je vlasnik lokalne prodavnice majku obavestio da je njen sin „ukrao koka-kolu i čokoladu" (podatak dobijen od Škole i Policijske uprave Niš, tokom neposrednog nadzora nad radom ovih organa) - navodi se u izveštaju zamenice Zaštitnika građana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.