Više od milion evra za novčić cara Hadrijana

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od milion evra za novčić cara Hadrijana

Jedna sestercija rimskog cara Hadrijana postala je najskuplji novčić u istoriji antičke numizmatike, pošto je prodata za dva miliona švajcarskih franaka, to jest 1,3 miliona evra.

"Najlepši rimski novčić ikad iskovan" - tako su stručnjaci okarakterisali sesterciju načinjenu u doba cara Hadrijana koja je 3. decembra prodata na aukciji.

Lepota i vrednost novčića potvrđeni su rekordnom cenom od dva miliona švajcarskih franaka, što iznosi oko 1,3 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra.

Car Hadrijan živeo je od 76. do 138. godine nove ere, a serija novčića koja je napravljena dok je bio na vlasti prikazuju njegova putovanja po Rimskom carstvu.

Numizmatičari izuzetno cene rimske sestercije zbog velike površine pod gravurama i detaljnim portretima.

Najpopularnije sestercije potiču iz perioda između 64. i 68. godine naše ere, pravljene za Nerona u čijoj su izradi učestvovali najcenjeniji graveri u istoriji.

Izuzetno dobro očuvani primerci brojnijih serija dostižu na aukcijama cenu od nekoliko hiljada dolara.

Novčić rekordne cene prodat je na aukciji čija je ukupna zarada iznosila 25 miliona švajcarskih franaka (16 miliona evra).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.