Više od 7.000 ubistava u Meksiku u prvoj polovini 2012.

Izvor: Blic, 10.Avg.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 7.000 ubistava u Meksiku u prvoj polovini 2012.

MEKSIKO - Više od 7.000 ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom zabeleženo je u Meksiku u prvoj polovini 2012. godine, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnih šest meseci, navodi se u studiji instituta Lantia konsultores.

Prema podacima tog privatnog instituta koji vodi stručnjak za bezbednost Eduardo Gerero, u Meksiku su zabeležna 7.022 smrtna slučaja vezana za organizacije trgovaca drogom u prvoj polovini 2012, u odnosu na 6.408 u drugom polugodištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2011. godine.

Prema podacima Instituta, glavni razlog za jačanje nasilja u prvom polugodištu 2012. je obnova sukoba između dva vodeća narko kartela - Sinaloa i Zetas. Njihovi sukobi posebno su pogodili severne države Meksika, kao što su Sinaloa, Durango, Čivava, Nuevo Leon i Tamaulipas.

Grad Huarez u državi Čivava na granici sa SAD, sa 510 ubistava u prvoj polovini ove godine zadržao je neslavni rekord meksičkog grada sa najviše nasilja.

Podaci instituta ne slažu se sa izjavama meksičkog predsednika Felipea Kalderona. Kalderon je rekao 2. avgusta da je broj ubistava vezano za organizovani kriminal opao za 15 odsto u prvom tromesečju 2012. godine. On nije dao nikakve cifre da podupre tu tvrdnju.

Kalderon je pokrenuo ofanzivu protiv trgovaca drogom po dolasku na vlast u decembru 2006. godine, uz podršku vojske. Poslednji državni podaci vezani za nasilje i organizovani kriminal, međutim, potiču iz septembra 2011. sa 47.515 mrtvih. Od tada nisu date nikakve nove cifre.

Ukupan broj žrtava organizovanog kriminala tokom šestogodišnjeg mandata predsednika Kalderona, koji se završava 30. novembra, dostićiće oko 60.000 ako su tačni podaci instituta Lantija od prosečno 1.100 ubistava mesečno tokom poslednjih dvanaest meseci.

Novoizabrani meksički prdsednik Enrike Penja Njeto, koji će preuzeti dužnost 1. decembra, kao jedan od glavnih ciljeva svoje vladavine je naveo smanjenje nasilja povezanog sa narko kartelima.

Povezane vesti: Uhapšeni osumnjičeni za masakr 49 ljudi u Meksiku

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.