Više od 30 miliona evra za jačanje ustanova

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 30 miliona evra za jačanje ustanova

Za realizaciju projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" Vlada Srbije dobila zajam od 32 miliona evra. Cilj projekta jačanje kapaciteta zdravstvenih, socijalnih i prosvetnih ustanova, kako bi građani lakše i brže ostvarivali svoja prava i dobijali kvalitetnije usluge.

Vlada Srbije realizovaće u naredne četiri godine projekat jačanja kapaciteta ustanova u sektorima zdravlja, prosvete i socijalne zaštite, i to iz sredstava zajma Svetske banke, najavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na konferenciji za novinare u Palati "Srbija".

Vrednost zajma iznosi 32 miliona evra i realizovaće ga tri resorna ministarstva - Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Svaki od resora dobiće određeni iznos sredstava, a cilj projekta je pružanje delotvornijih i pristupačnijih usluga ujednačenog kvaliteta na lokalnom nivou, koje vodi računa o potrebama osetljivih grupa korisnika.

Projekat se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu potpisanog između Vlade Srbije i Svetske banke i sprovodi se do 2012. godine, a kako je na konferenciji najavio ministar zdravlja Tomica Milosavljević, namera je da se do tada sprovedu planirane promene u načinu finansiranja primarne zdravstvene zaštite.

"To znači da ćemo sprovođenjem takozvanog kapitacionog modela plaćati više ono što je bolje, a manje ono što je slabije", rekao je Milosavljević, dodajući da će projekat dovesti do jačanja kvaliteta usluga i veće dostupnosti usluga za osetljive populacione grupe.

Zdravstvu 12,5 miliona evra

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, ministar prosvete Žarko Obradović i državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinović, Milosavljević je najavio da je za sektor zdravstva namenjeno oko 12,5 miliona evra.

Od tog novca, između ostalog, biće unapređen sistem informaciono-komunikacione tehnologije u svim domovima zdravlja, naveo je Milosavljević, dodajući da će bogate opštine snositi deo troškova u tom poslu, srazmerno svom ekonomskom razvoju.

"Ulaganje u zdravlje građana je ulaganje u edukaciju i briga o onima koji su najugroženiji treba da bude mera vrednosti jednog društva", ocenio je Milosavljević, istakavši da projekat ima veliki značaj za zdravstvo.

Ministar Obradović je naglasio da je od zajma Svetske banke za prosvetu namenjeno 12 miliona evra, i naveo da u naredne četiri godine Srbiju očekuje ozbiljan posao, čiji ishod treba da bude veća efikasnost i bolji kvalitet obrazovanja.

Direktor Kancelarije Svetske banke je ocenio da zajam dolazi u vreme u kojem ga hitno treba realizovati, kako bi se, prema njegovom uverenju, stvari učinile efikasnijim.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Martinović je istakao da će 70 odsto sredstva namenjenih za taj sektor biti usmereno na razvoj informacionog sistema Ministarstva i lokalnih davalaca usluga, dok će 30 procenata biti utrošeno na programe koji uključuju osobe sa invaliditetom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.