Više novca za pripremu projekata

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više novca za pripremu projekata

Značajna sredstva iz NIP-a, u iznosu od 20 odsto, biće usmerena za izradu projektne dokumentacije, a 15. septembra biće raspisan konkurs za izradu novih kvalitetnih infrastrukturnih projekata, najavila ministarska Verica Kalanović.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da će 15. septembra biti raspisan konkurs za izradu novih projekata i da će biti finansirani isključivo infrastrukturni projekti.

Gostujući u Dnevniku Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, ministarka Kalanović je istakla da se još prošle godine uvideo da je problem nedostatak kvalitetnih projekata, odnosno da su neki projekti koji nisu bili pravi prioritet - ni u lokalnim sredinama, niti na regionalnom nivou - bili finansirani, jer drugih nije bilo.

Zato je odlučeno da ove godine značajna sredstva iz NIP-a, u iznosu od oko 20 odsto, budu opredeljena za izradu projektne dokumentacije, što prethodnih godina nije bio slučaj.

Kalanovićeva je objasnila da su ranijih godina sredstva izdvajana za već započete bazene ili sportske hale, ukazujući da su projekti koji su stali na pola - najskuplji.

"Danas je izmenjena situacija i prioritetne su potrebe opština za ekonomskim razvojem i izradom puteva i vodovoda do novootvorenih fabrika, a ne postoji ni projektna dokumentacija, ni mogućnost opština da to same finansiraju i realizuju", ocenila je ministarka.

Zato su, objasnila je, pokrenute aktivnosti da Ministarstvo za NIP, zajedno sa opštinama na regionalnom i nacionalnom nivou pripremi ove godine kvalitetne projekte za realizaciju u narednim godinama.

To znači da će biti nešto manje novca za realizaciju, ali će sledeće godine biti projekti koji apsolutno odgovaraju onome što je najpotrebnije građanima, kazala je Kalanovićeva.

Konkurs će biti otvoren 45 dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.