Izvor: B92, 06.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vise incidenata Na Kosovu u protekla 24 casa

Na Kosovu je tokom poslednja 24 casa zabelezeno vise incidenata u kojima je bilo poginulih i ranjenih, saopstio je u subotu Kfor. U blizini Kosovske Mitrovice otvorena je vatra iz snajpera na vozilo koje se kretatalo putem ka Zubinom Potoku. Kako saopstava Kfor, neimenovani vozac je ubijen, a suvozac je odvezao automobil do Kosovske Mitrovice gde je zatrazio pomoc. Patrola Kfora koja je u petak u 8.45 casova pratila izbeglicku kolonu Srba iz sela Pasjane, kako se tvrdi u saopstenju, nehotice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je usla na teritoriju uze Srbije. Jugoslovenski granicari su pripadnicima Kfora nalozili da se vrate na Kosovo, sto su ovi i ucinili. Kfor je Vojsci Jugoslavije uputio izvinjenje zbog tog incidenta. Jedna osoba srpske nacionalnosti povredjena je u subotu ujutru u pucnjavi izmedju srpskog i albanskog stanovnistva u planinskim selima nedaleko od Zubinog potoka, potvrdili su agenciji Beta predstavnici Kfora i srpski izvori u Mitrovici. Prema recima portparola Kfora, Istraga o ovom incidentu je u toku, a otezavajucu okolnost predstavlja cinjenica da se radi o malim planinskim selima do kojih je pristup otezan zbog losih puteva. Srpski izvori u Kosovskoj Mitrovici saopstili su da je u subotu ujutru oko 5 casova ispred svoje kuce u selu Gornji Strmac u opstini Zubin Potok u rame ranjen Blagoje Orlovic. Crkveno-narodni odbor iz Gnjilana je saopstio u subotu da je u blizini pravoslavnog groblja u tom gradu tesko povredjen Dabic Cveja. Kako se navodi, njega su u petak napala dva mladja Albanca, kada se vracao sa odavanja poste nastradalom sinu povodom mitrovdanskih zadusnica. "Jos uvek nismo uspeli da pronadjemo krivce za eksploziju na zeleznickom mostu na relaciji Lesak-Kosovo Polje, rekao je u izjavi za B2-92 portparol Kfora major Ole Irgens. on je dodao da istragu koja je pocela jutros vode zajedno snage KFORA i policija UNMIK-a. Snazna eksplozija odjeknula je u petak uvece oko 21,15 u severnom delu Kosovske Mitrovice, na zeleznickom mostu u blizini bivse zgrade Vojnog remonta. Kako je u izjavi za B2-92 rekao predsednik Srpskog nacionalnog veca u Mitrovici, doktor Vuko Antonijevic, eksplozija je odjeknula neposredno nakon sto je zeleznickim mostom prosao voz na liniji Kosovo Polje-Lesak. Eksplozija je izazvala ostecenje mosta i pruge, razbijena su stakla okolnih kuca, ali niko nije povredjen, kaze dr Antonijevic. U komandi Kfora i francuske zandarmerije u Kosovskoj Mitrovici potvrdjeno je da je u severnom delu grada odjeknula eksplozija i da niko nije povredjen.

Oko dve hiljade Srba okupilo se danas u severnom delu Kosovske Mitrovice na protestnom skupu povodom odluke predstavnika civilne misije UN na Kosovu da smeni zamenika direktora zdravstvenog centra u tom gradu Milana Ivanovica i suspenduje ga sa posla trideset dana. Na protestu nazvanom "Danas je bolnica na redu" lekari i zdravstveno osoblje bolnice u Mitrovici su istakli da "isto misle" kao i doktor Ivanovic, a odluku UNMIK-a ocenili kao "jos jedan pokusaj da se Albanci vrate na posao u bolnici". Predsednik Izvrsnog odbora okruznog Srpskog nacionalnog veca u Mitrovici Oliver Ivanovic je na protestnom skupu rekao da na severu Kosova "jos dugo nece biti mira i da Kfor nije u stanju da kontrolise juzni deo podeljenog grada".

Premijer samoproklamovane "vlade Kosova" Hasim Taci ocenio je u petak uvece u Becu da je situacija na Kosovu "bolja iz dana u dan" i da se Srbi "ponovo vracaju na Kosovo". Na promociji knjige Visokog predstavnika za BiH Volfganga Petrica o Kosovu, Taci je negirao da je sa Kosova izbegao veliki broj osoba nealbanske nacionalnosti. Nakon potpisivanja Vojno-tehnickog sporazuma, "jedan broj Srba je zajedno sa jugoslovenskom vojskom otisao sa Kosova. Razumem njihov strah od osvete, jer su imali oruzje u rukama", rekao je Taci dodajuci da se od pocetka "saradnje" separatisticke Oslobodilacke vojske Kosova sa Kforom i uspostavljanjem Kosovskom zastitnog korpusa "Srbi ponovo vracaju na Kosovo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.