Virus zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

Izvor: B92, 26.Feb.2016, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

Virus zika potvrđen je kod tri trudnice u američkoj saveznoj državi Florida, koje su putovale u zemlje zaražene virusom zika.

Na Floridi je do sada registrovano 32 slučaja obolelih i svi su prethodno boravili u zaraženim područjima.

U međuvremenu, virus zika otkriven je u mleku dve zaražene majke, ali nema dokaza da su preko mleka zaražene i bebe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je ponovila smernice da je zdravstvena korist od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dojenja novorođenčadi veća od bilo kojeg potencijalnog rizika za prenošenje bolesti.

Smatra se da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa mikorcefalijom, teškim oštećenjem mozga u Brazilu, kojih već ima oko 4 hiljade.

Direkotor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden je za Glas Amerike rekao da naučnici danonoćno rade na pronalaženju vakcine, ali da će biti potrebno još najmanje dve godine da se vakcina pojavi na tržištu.

Njegova organizacija takođe ispituje 14 novih slučaja žena zaraženih virusom zika, ali ne ujedom zaraženih komaraca, već seksualnim odnosom sa muškarcima koji su nedavno došli iz virusom zahvaćenih područja .

SZO je 1. februara proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog brzog širenja virusa zika koji prenose komarci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.