Virus hepatitisa C prvi put viđen pod mikroskopom

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus hepatitisa C prvi put viđen pod mikroskopom

Više od četvrt veka pošto je otkriven, virus hepatitisa C konačno je uočen pod elektronskim mikroskopom, saopštili su francuski naučnici koji smatraju da bi to moglo da pomogne pronalasku vakcine protiv virusa koji napada jetru, a ima nadimak "tihi ubica".

Virus HCV otkriven je 1989. godine, a u obliku male bele lipidne kuglice "krije se" među drugima u krvi, objašnjava Žan-Kristof Menijer, vođa rad aopisanog u specijalizovanom naučnom časopisu.

Sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << HCV-a da se sakrije činio ga je do sada vizuelno neprimetnim, kaže Menijer.

Virus hepatitisa C odgovoran je za 130 do 150 miliona slučajeva hepaitisa C u svetu i za oko 700.00 smrti svake godine.

HCV se naziva "tihim ubicom", baš kao i virus hepatitisa B, jer zaražena osoba dugo može da živi bez ikakvi simptoma i tako ne zna da je nosilac i prenosilac virusa. Međutim, dok protiv virusa B postoji vakcina, za C postoje samo terapije, ali vakcina još nije pronađena.

Otkriveni virus izgleda kao jednostavna mala kuglica usred drugih belih masnih kuglica u krvi, rekao je Žan-Kristof Menijer.

Virusne čestice imaju posebnu strukturu oblikujući neku vrstu masnog sendviča u čijem je centru genetski materijal virusa, objašnjava Menijer i dodaje da se veličina virusa razlikuje zavisno od broja slojeva masti.

"Ta struktura potpuno se slaže s prethodnim radovima u molekularnoj biologiji koji su predviđali takvu organizaciju. Ove opservacije potvrdile su dakle 25 godina rada naučne zajednice", rekao je Menijer.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.