Virtualne oči za sigurniji prelazak ulice (VIDEO)

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtualne oči za sigurniji prelazak ulice (VIDEO)

"Kontakt očima" će pešacima i biciklistima olakšati suživot sa autonomnim vozilima

Foto: promo/JLR

Prema rezultatima istraživanja Američke automobilske asocijacije, čak 63 odsto pešaka i biciklista je skeptično prema samovozećim automobilima. Posebno je istaknut strah od prelaska pešačkog prelaza kada vam u susret ide jedno takvo robotizovano vozilo.

Inženjeri Jaguar Lend Rovera su odlučili da ovu problematiku reše na krajnje zanimljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << način. Naime, oni su na autonomno vozilo britanske firme Origo montirali virtualne oči. Ovi dodaci imaju zadatak da uspostave "kontakt očima" sa pešacima i na taj način ih opuste prilikom prelaska ulice.

Iako izgleda krajnje šašavo, psiholozi tvrde da je ovo dobar način da se pešaci, ali i biciklisti osećaju sigurnije u društvu autonomnih vozila.

Pogledajte kako sve ovo izgleda u praksi:



Izvor: YouTube/Aurrigo Driverless Technology

Origova autonomna vozila, ali bez "očiju", počela su sa testiranjem u saobraćaju i to u pešačkoj zoni engleskog grada Milton Kinza.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.