Vimer za Vesti: Patriotizam je nacionalna ideja

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2016, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vimer za "Vesti": Patriotizam je nacionalna ideja

Putin je rekao mom sjajnom prevodiocu da ostane mirno da sedi, jer će on dalje da nastavi. "To je bila potpuno komična situacija koju doživite samo jednom u životu. Pred 500 ljudi, pred TV kamerama i celom Rusijom doživeti Putina kao prevodioca o veoma bitnim stavovima o tome kako jedan stranac vidi Rusiju. To je kao dar sa neba", opisuje Vimer.

Prema mišljenju ovog bivšeg visokog političkog funkcionera CDU-a, na skupu je Putin u svoje i u ime Rusije rekao veoma bitnu stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u vezi patriotizma i nacionalizma.

"Za Rusiju su važna osećanja patriotizma i nacionalnog identiteta. Na žalost, više zemalja je kažnjeno zbog tog osećanja. Ali, kod nas je ono čvrsto unutra, u srcu - ljubav prema otadžbini. Patriotizam je jedan od naših nacionalnih ideja", rekao je tom prilikom Putin. On je objasnio razliku između patriotizma i nacionalizma, citirajući poznatog ruskog naučnika Dmitrija Lihačjova: "Prvo znači ljubav prema domovini, drugi je mržnja prema svim drugima".

Međutim, tu nije kraj ove zanimljive priče. Posle konferencije se stvorila ogromna gužva oko Putina, da je Vimer već bio odustao od toga da mu priđe i hteo da napusti salu.

- Jedan službenik je došao i rekao da predsednik želi da me vidi. U 15-minutnom razgovoru smo se obojica smejali. Rekao sam mu da se do sada nikada nije desilo da jedan predsednik velike zemlje nekom slučajnom gostu bude prevodilac. U krajnje prijateljskoj i otvorenoj atmosferi smo razgovarali, slikali se i mogu da kažem samo to da me je pitao odakle dolazim. Kad sam mu rekao da sam rodom iz okoline Diseldorfa, on je dodao da je to lep kutak moje zemlje. Putin govori podjednako dobro nemački kao i ja - rezimirao je Vili Vimer svoj bliski susret sa ruskim predsednikom.

Vimer je povodom onoga što se čulo na skupu u Sankt Peterburgu, kako kaže, dobio brojne reakcije iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, iz hrišćanskih krugova i onih sa vojnom pozadinom - i to neverovatno pozitivne.

Srpska javnost vas je najbolje upoznala za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji. Pratite li i danas politička dešavanja na Zapadnom Balkanu i kako ih komentarišete?

- Na Balkanu se po pitanju toga, kako vidimo ove svoje susede, odlučuje naša zajednička sudbina. Beograd će pri tome najbolje znati kako da artikuliše svoje interese. EU mora da odustane od toga da svojom arogantnom politikom iz Brisela navlači svoje susede na rat, da bi ih potom oborila u bedu.

Vimer je zatim nastavio: "Bilo bi mi najdraže kad bi nemački državni tužilac postao zaštitnik nemačkog ustava. Tamo, naime, stoji, da sa nemačkog tla nikada više ne sme i ne treba da krene nijedan napad. Šta je bio napad na Beograd, ako ne agresivan rat? Za tako nešto ovde su priprećene doživotne zatvorske kazne, o tome se, međutim, niti šta čulo, niti videlo. Jesu li zapadni šefovi diplomatija stajali u Haškom sudu, gde svi pripadaju, jer su otpočeli čist napadački rat protiv zemlje koja je bila osnivač Ujedinjenih nacija, a sve zbog američkih interesa protiv Rusije? I danas mi pozli kada o tome mislim."

                                                                     (KRAJ)

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.