Vilhelm: Nema novih uslova za Srbiju

Izvor: RTS, 16.Sep.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Nema novih uslova za Srbiju

Za Srbiju ne postoje novi uslovi, samo je potrebno da se Briselski sporazum, koji su potpisali Beograd i Priština, u potpunosti primeni, rekao nemački ambasador Hajnc Vilhelm. Ishod parlamentarnih izbora u Nemačkoj neće promeniti politiku Berlina prema Srbiji, kaže Vilhelm.

Nemačka ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

"Od kada sam ovde, priča se o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novim uslovima. Nema novih uslova osim onih koje je postavio Evropski savet", rekao je Vilhelm novinarima u Beogradu nakon otvaranja izložbe o nemačko-srpskoj saradnji.

On je rekao da za Srbiju ne postoje novi uslovi, samo je potrebno da se Briselski sporazum, koji su potpisali Beograd i Priština, u potpunosti primeni. 

"Nadam se da će lokalni izbori na Kosovu proteći dobro i da će mnogi Srbi glasati na njima", rekao je Vilhelm.

Prema njegovim rečima, ako sve protekne kako treba, Evropski savet će u decembru odlučiti o konačnom datumu za početak pristupnih pregovora sa Srbijom.

Ambasador je istakao da Nemačka neće menjati svoju politiku prema Srbiji bez obzira na ishod parlamentarnih izbora u nedelju, 22. septembra.

"Postoji konsensuz među nemačkim strankama kada je reč o spoljnoj politici i sve partije žele da Srbija što pre počne pregovore sa EU", rekao je Vilhelm novinarima u centru Beograda nakon otvaranja izložbe fotografija "Nemačko-srpska razvojna saradnja".

Upitan o ekonomskoj saradnji i eventualnom dolasku nemačke kompanije "Mercedes" da proizvodi autombilske delove u Srbiji, Vilhelm je rekao da, koliko on zna, postoje pregovori sa srpskom kompanijom "Ikarbus" o zajedničkoj prozvodnji u Srbiji.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Wilhelm: Njemačka ne postavlja nove uvjete Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2013

Njemačka ne postavlja Srbiji nikakve nove uvjete za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je danas njemački ambasador u Beogradu  Heinz Wilhelm. On je rekao da za Srbiju ne postoje novi uuvjeti  i da je potrebno da se u potpunosti primjeni briselski sporazum Beograda i Prištine....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.