Vidi Ognjenović Svetska nagrada za humanizam

Izvor: Politika, 06.Feb.2012, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidi Ognjenović Svetska nagrada za humanizam

BEOGRAD –Književnica Vida Ognjenović ovogodišnji je dobitnik Svetske nagrade za humanizam koju dodeljuje Ohridska akademija za humanizam, a odluku o ovom značajnom priznanju doneo je sedmočlani međunarodni žiri, saopštila je danas izdavačka kuća „Arhipelag”.

Svetska nagrada za humanizam uručena je Vidi Ognjenović na svečanoj ceremoniji koja je održana u Ohridu, u kući „Uranija” koja pripada Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti.

Tokom boravka Ognjenovićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Makedoniji predstavljeno je i makedonsko izdanje njenog romana „Preljubnici”, objavljenog u izdavačkoj kući „Slovo” iz Skoplja i u prevodu poznatog makedonskog pisca Dimitra Baševskog.

Nagrada je ustanovljena 2007. u Ohridu u spomen na Svetog Klimenta Ohridskog, osnivača prve srednjovekovne škole za humanizam u Evropi i dodeljuje se značajnim ličnostima savremene svetske kulture i umetnosti.

Pre Ognjenović, Svetsku nagradu za humanizam dobili su japanski budistički filozof Daisaku Ikeda (2007), portugalski filmski reditelj Manuel de Oliveira (2008), ruski pisac i nobelovac Aleksandar Solženjicin (2009), indijski kompozitor, humanist i filozof Ravi Šankar (2010) i britanski pozorišni teoretičar i reditelj Piter Bruk (2011).

Tanjug

objavljeno: 06.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.