Vi nama Rusijagejt, mi vama Ukrajinagejt

Izvor: B92, 08.Okt.2020, 07:05

Vi nama "Rusijagejt", mi vama "Ukrajinagejt"

Nedavna odluke Donalda Trampa da skine oznaku poverljivosti sa svih dokumenata vezanih za navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore digla je prašinu.

U Rusiji to vide kao deo američke predizborne kampanje i nameru da Tramp izvrši kontranapad uoči izbora i da deo elite, koja je protiv njega, dovede u neugodan položaj. Sledeći udarac bi demokratama, koje guraju priču o "Rusijagejtu", mogao da zada detaljima iz afere "Ukrajinagejt".

Ruski politikolog Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šapovalov ocenjuje da smo ušli u novu epohu koja se naziva "epoha nove iskrenosti", a deo te "nove iskrenosti" su sve vrste deklasifikacija i curenja informacija za koje se ranije smatralo da ih je nemoguće objaviti - to su telefonski razgovori između lidera država, tajni obaveštajni podaci i slično. Tramp, prema njegovim rečima, deluje u toj paradigmi.

Međutim, Šapovalov očekuje da posle ovog usledi i novi talas raskrinkavanja povezan sa političkim skandalom, koji je u američkim medijima nazvan "Ukrajinagejt", a tiče se prošlogodišnjeg telefonskog razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je bio povod za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika.

Trampovi politički protivnici su ga tada optužili da je pokušao da ubedi Zelenskog da započne istragu o aktivnostima Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena, u zamenu za pružanje finansijske i vojne pomoći Kijevu.

"Želim da naglasim da Amerika ulazi u poslednju fazu predizborne kampanje. I Tramp, koji se posle bolesti podigao poput feniksa iz pepela, izvlači svoje poslednje oružje i započinje novu kampanju protiv Bajdena. Mislim da će posle toga biti još jedna porcija 'Ukrajinagejta'. Tramp očekuje da na ovaj način preokrene situaciju u svoju korist. I mislim da Tramp ima šanse da pridobije deo biračkog tela koje se dvoumi", smatra Šapovalov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.