Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vezeni most 2016" : Rodni grad se nikad ne zaboravlja

BANJALUKA - Osjećaj nostalgije teško je izbaciti iz duše, a najbolje to znaju oni koji su "trbuhom za kruhom" otišli iz svoje domovine. Kako bi se bar nakratko vratili među svoje sugrađane, Zajednica udruženja građana Banjaluke 13. put je organizovala Susrete Banjalučana "Vezeni most 2016", čiji je program počeo u srijedu naveče.

Program je započeo polaganjem cvijeća na spomen-ploču banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, u dvorištu porodice Kapidžić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Potom je u Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" nastavljen igrokazom za djecu "Nestašno pače" u izvođenju Dječjeg studija glume "Roda".

Lutkarska igra sa muzičkim numerama nastala je po tekstu Bisera Radaka, komponovao ju je Janko Rodić, a za scenu pripremila Nevenka - Nena Rodić.

U Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor održano je "Veče otvorenih stranica" u okviru kojeg je održano predstavljanje knjiga i periodičnih publikacija.

Mirsad Filipović, predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj, istakao je da je jako lijepo biti u Banjaluci, kao i da je manifestacija "Vezeni most" veoma važna za sve one koji dolaze iz drugih država, jer oni nisu zaboravili svoj grad. On duži niz godina živi u Švedskoj, za koju kaže da je jedna uređena, demokratska zemlja.

"Bosanci i Hercegovci koji su otišli vani imali su dobro obrazovanje i prenijeli smo dosta toga u države u kojima smo sada. To nam je veoma pomoglo da se brže integrišemo i proglašeni smo za grupu građana koja se najbrže integrisala u Švedskoj", rekao je Filipović.

Na književnoj večeri predstavljeni su romani "Sestre i drugarice" Ranka Risojevića, "Začarani krug" Edhema Trake, "Pramčiok" Enisa Osmančevića Ćurića. Takođe, bilo je riječi i o "Palčiću Čitalčiću", knjizi o knjigama Ismeta Bekrića, te o knjigama "Vragolije riječi" Muhidina Šarića, "Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi" Ranka Pavlovića, "Hronika Avenije Proudhon" Asima Smajića Čošabića, "Pulsiranje ljubavi" Denisa Dželića i "Budi mi utočište" Mustafe Bajagilovića. Predstavljena je i knjiga "Ostani tu" urednika Ismeta Bekrića, te magazin Saveza Banjalučana u Švedskoj "Šeher Banjaluka".

Mujo Mataj je takođe duži niz godina građanin Halmstada u Švedskoj, gdje vodi jedno udruženje zaduženo za očuvanje i prezentovanje kulture i tradicije svog naroda. Taj grad je i sjedište čuvene grupe "Roxette", čiji im je član Per dao instrukcije kako da rade i kako da se prezentuju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.