Veteran Tom Rajs sa 97 godina ponovio skok padobranom u Normandiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jun.2019, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veteran Tom Rajs sa 97 godina ponovio skok padobranom u Normandiji

Američki veteran Tom Rajs (97) danas je ponovio skok padobranom koji je imao pre 75 godina za vreme savezničkog iskravanja u Normandiji i dočekan je velikim aplauzom prisutnih.

"Lep let, lep skok, sve je bilo savršeno", uzviknuo je bivši padobranac 101. američke vazduhoplovne divizije kad je dodirnuo tlo na velikom polju u mestu Karantan na severozapadu Francuske.

Rajs, koji je skočio vezan za drugog padobranca, imao je padobran u bojama američke zastave. Nosio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je kačket svoje nekadašnje divizije i nesigurnim hodom je pozdravio prisutne praveći znak V za pobedu.

Pre 75 godina, tada mladi Rajs sa 22 godine, došao je u Englesku avionom Daglas C-47, a tokom noći 6. juna 1944. godine skočio je u Normanciji zajedno sa još 9.000 pripadnika divizije.

Rajs je ispričao da je tada skočio sa opremom teškom 50 kilograma.

Cilj te divizije je bilo obezbeđivanje puteva oko Karantana, gde se nekoliko sati kasnije očekivao dolazak oko 100.000 vojnika.

Rajs je posle rata postao profesor istorije, a imao je oko 60 skokova svake godine za vreme obeležavanja Dan D.

"On skače za sve žrtve u Drugom svetskom ratu, i skakaće dokle bude mogao", izjavila je Rajsova supruga Brenda.

Kada su Rajsa posle skoka pitali da li će ponovo skakati u Normandiji, bivši padobranac je odgovorio: "Već sutra ću to ponoviti".

U Francuskoj se sutra obeležava 75 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu. Svečanost je danas počela u Engleskoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Veteran Tom Rajs sa 97 godina ponovio skok padobranom u Normandiji

Izvor: Danas, 05.Jun.2019

Američki veteran Tom Rajs (97) danas je ponovio skok padobranom koji je imao pre 75 godina za vreme savezničkog iskravanja u Normandiji i dočekan je velikim aplauzom prisutnih. Članak Veteran Tom Rajs sa 97 godina ponovio skok padobranom u Normandiji se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.