Vetar ponovo razbuktao požar na Tari

Izvor: RTS, 04.Sep.2012, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetar ponovo razbuktao požar na Tari

Zbog jakog vetra ponovo se razbuktao požar na Tari, kod mesta Stolac, ali su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju. Danas će dejstvovati i avijacija. Dramatično i kod Surdulice i Vladičinog Hana.

Vatrena stihija u Srbiji traje već petnaest dana. Do sada je izgorelo 11.000 hektara trave, niskog rastinja, šuma. Sinoć se zbog jakog vetra ponovo razbuktao požar na Tari, kod mesta Stolac, u blizini granice sa Republikom Srpskom, ali su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Gostujući u Dnevniku RTS-a, zamenik načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić rekao je da će se u gašenje požara od jutros uključiti i helikopteri i avioni. 

"Vatrogasci su noćas uspeli da odbrane sve kuće koje su u tom rejonu bile ugrožene", rekao je Babić. 

Dramatično je i kod Surdulice i Vladičinog Hana gde su vatru, koja je zahvatila 200 hektara šume, vatrogasci i meštani zaustavili na 15 metara od kuća.

Požar koji je zahvatio Babičku goru proširio se sa Leskovačke strane na opštinu Gadžin Han. Gori oko 30 hektara šume na Goričkom brdu, a požar je gasio i avion Berijev.

Na Babinom Zubu u opštini Knjaževac gori 200 hektara šume.

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane da ne pale njive, jer je, kako je rekao, biljni pokrivač veoma suv što dovodi do brzog širenja požara. 

"Mi smo juče već bili lokalizovali požar na Babičkoj gori, a nemarni građani su na 500, 600 metara neposredno od požara ponovo palili travu i korov i požar je zahvati veći deo", rekao je Babić.

On je najavio da će se svuda istraživati uzroci požara i da će počinioci biti kažnjeni, a ukazao je i na problem nedostatka vode za gašenje požara.

"Mnogi rezervoari i akumulacije su pri kraju, to nam je isto veliki problem, tako da za dopremanje vode moramo odlaziti dalje i trošimo mnogo više vremena", rekao je Babić.

On je istakao i nedostatak resursa, jer Srbija nema protoivpožarnih letelica, nedostaje minimum oko 2.000 vatrogasaca, a protivpožarna vozila su stara i po više od 30 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.