Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veština motivisanja zaposlenih

Iako su menadžeri prezaposleni i često rade prekovremeno u želji za što boljim rezultatima, moraju da pronađu načine kako da motivišu zaposlene. U današnjem načinu poslovanja, kada je čovek na raspolaganju firmi gotovo 24 sata sedam dana u nedelji i ne čudi da nikada nije bilo teže biti lider jednog tima. Ali, da bi menadžeri dobili maksimum od svojih zaposlenih, važno je da članove tima motivišu da budu bolji u poslu.

Uključite sve članove tima u rad
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Važno je uključiti sve članove tima u rad. Nužno je barem jedanput nedeljno sazvati sastanak „trusta mozgova", na kom će svi moći da predlože svoje ideje i rešenja za eventualne probleme.

Beležiti rad svakog zaposlenog

Relativno je jednostavno voditi brigu o zadacima koji još nisu dovršeni i usmeravati ljude u timu da što pre dođu do tih rezultata. Ali, ako menadžeri žele da njihovi zaposleni ne obavljaju posao samo zato što moraju, već zato što sami žele da postignu najbolje, tada im je potrebno pokazati da cene i prate rad svakog pojedinca u timu.

Svima pružiti priliku

Sazvati sastanak, saslušati ideje, pa otići i napraviti plan rada po svome nikome ne koristi. Menadžeri moraju svim zaposlenima pružiti priliku da se dokažu u radu i nagraditi one najbolje.

Ne zaboravite da kažete „hvala"

„Zahvaljujem na trudu" česta je rečenica koju koriste menadžeri posle dobro obavljenog posla, ali ona gubi na važnosti ako se tek tako učestalo ponavlja. Pogrešno je i mišljenje onih koji nikada ne hvale svoj tim jer smatraju da to nije potrebno jer se sve zna. Naime, svakog zaposlenog bi bilo neophodno pohvaliti u radu, ali ta rečenica ne sme da bude uopštena, već mora biti upućena pojedinačno svakom članu tima.

Odgovornost

Neodlučnost vođe tima nalazi se visoko na listi pritužbi od strane zaposlenih. Dobar menadžer je onaj koji donosi odluke u ime svog tima, ponekad rizikuje, ali je uvek spreman da preuzme odgovornost za svoj rad.

Nikad ne pričati o drugima

Dobar menadžer želi da ima dobru klimu u svom timu, a to će postići tako da nikad ne razgovara o drugima, već pojedincu nasamo kaže njegove dobre i loše strane u radu. Na taj način menadžer će zadobiti i poverenje od svog zaposlenog.

Jasno reći šta očekujete

Nijedan menadžer ne sme da očekuje da će zaposleni razumeti šta on to želi da kaže, već jasno mora da istakne koji su glavni ciljevi tima i kada očekuje rezultate. Takođe, preporučljivo je da menadžeri vode politiku otvorenih vrata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.