Veštačka oplodnja: spas za severne bele nosoroge

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačka oplodnja: spas za severne bele nosoroge

Još ima šanse za spas poslednjih belih nosoroga.

Naučnici pokušavaju da spasu retku vrstu belih nosoroga od potpunog istrebljenja.

Severni beli nosorozi su zbog krivolova spali na samo dva primerka - dve ženke, koje su, uz to, neplodne.

DNK analize pokazuju da je ova vrsta bliža svom južnom belom rođaku nego što se dosad mislilo.

Naučnici misle da bi ukrštanje putem veštačke oplodnje moglo da pomogne, mada se za tim metodom poseže samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ekstremnim slučajevima.

Afrički beli nosorozi se dele na severne i južne, koji su se razdvojili pre oko milion godina i žive na dva kraja kontinenta.

Međutim, podrobne DNK analize živih i prepariranih primeraka ukazuju da su se severni i južni nosorozi međusobno parili dugo potom, možda čak pre manje od 14,000 godina.

"Uprkos činjenici da su počeli da se razdvajaju pre milion godina, pokazali smo da su i nakon toga razmenjivali gene, verovatno tokom poslednjeg ledenog doba, kada se savana proširila i omogućila im da se spoje", objašnjava za BBC naučnik Majkl Bruford sa Univerziteta u Kardifu.

"Dakle, ako su tada mogli da se pare, možda bi mogli i danas".

Ukrštanje putem veštačke oplodnje moglo bi da spase severne bele nosoroge od istrebljenja, tvrdi on.

Severni beli nosorozi nekad su bili rasprostranjeni širom severne Afrike, ali i Ugandi, Čadu, Južnom Sudanu i Kongu.

Zbog velike potražnje za njihovim rogom, krivolovci su ih doveli do istrebljenja. Ove godine je preminuo poslednji mužjak, Sudan. Imao je 45 godina.

Ostale su samo dve ženke - Sudanova ćerka i unuka - koje žive u rezervatu u Keniji, gde ih čuvaju dan i noć. Obe imaju zdravstvenih problema i ne mogu prirodno da se pare.

Zbogom poslednjem mužjaku belog nosoroga

"Dođavola", pa izvinjenje nakon smrti nosoroga

Južni beli nosorozi žive u južnoj Africi, uključujući Južnoafričku republiku, Namibiju i Zimbabve.

Pre jednog veka, broj im se smanjio na svega stotinak, ali su se zahvaljujući merama zaštite oporavili. Sada ih u rezervatima i zaštićenim podrčjima ima oko 20.000.

Kako spaisti severnog belog nosoroga?

Neizvesno je da li će ova vrsta preživeti, a poslednja nada su vantelesna oplodnja i kloniranje.

Neprocenjive zalihe smrznute sperme severnih belih nosoroga još postoje, ali se biolozi ne slažu kako ih iskoristiti.

Jedna naučna ekipa je u julu ove godine uzela jajne ćelije ženki južnog belog nosoroha i oplodila ih zamrznutom spermom severnih belih nosoroga kako bi dobili hibridne embrione.

Nova studija ukazuje da bi ovaj metod mogao da se isplati, s obzirom da su nosorozi genetski bliskiji nego što se mislilo.

"Mislimo da imamo šanse", kaže profesor Bruford. "Teško je predvideti ishod ukrštanja dve podvrste, ali ako nema drugog načina da ih spasimo od istrebljenja, vredi probati".

Alternativa je da se iz zamrznutog tkiva severnih belih nosoroga dobiju matične ćelije koje mogu da se razviju u spermu i jajne ćelije.

Time bi se sprečilo razvodnjavanje genetskog rezervoara, ali su šanse za uspeh manje.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.