Vesić: I Đilas i prošla Vlada su smenjivali

Izvor: Blic, 13.Dec.2013, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: I Đilas i prošla Vlada su smenjivali

Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić odbacio je danas optužbe Demokratske stranke (DS) o političkoj motivisanosti smenjivanja u gradskoj upravi i naveo da bi "želeo da veruje da su one posledice netačnih informacija".

Privremeni organi koje je postavljala prošla Vlada od 2008. godine do 2012. godine smenjivali su direktore i starešine organa uprave, podsetio je Vesić.

"Posebno naglašavam primer opštine Zemun 2009. godine, u kojoj je privremenu upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvela gradska vlast na čelu sa Đilasom i smenila sve načelnike opštinske uprave, kao i direktora i Upravni odbor jedinog opštinskog preduzeća – Poslovni prostor", naveo je Vesić.

On je dodao da se isto se dešavalo u Zrenjaninu, Valjevu, Aranđelovcu, Kosjeriću, Rumi, Kuli, Bačkoj Palanci, Bogatiću, Novom Pazaru, Babušnici, Smederevu i u Blacu.

"Zaista ne razumem kako je tada to bilo po zakonu, a sada nije", naveo je Vesić.

On je u saopštenju naveo da je na današnjoj sednici Privremenog organa imenovan je Nikola Kovačević za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" umesto dosadašnjeg direktora Milana Tlačinca, kome 25. decembra ističe mandat.

Pročitajte još: Balša Božović: Privremeno veće nastavlja političku čistku

"Mandat Nikole Kovačevića počinje 26. decembra. Šta je trebalo da uradimo? Da dopustimo da Beogradska tvrđava nema direktora u mandatu kao što je slučaj sa skoro 30 direktora kulturnih institucija? Uradili smo upravo ono što nam nalaže zakon - umesto direktora kome je istekao mandat imenovali smo vršioca dužnosti kako bi preduzeće normalno radilo", naveo je Vesić.

On je dodao da je dosadašnji direktor javnog komunalnog preduzeća "Javno osvetljenje" Petar Šišović podneo ostavku zbog prelaska na novu dužnost u JKP "Vodovodod i kanalizaciju", a da je umesto njega za vršioca dužnosti imenovan Aleksandar Cincar-Popovski.

"Da li je i u ovom slučaju trebalo da ostavimo da preduzeće radi bez direktora? Privremeni organ grada Beograda danas je ponovo imenovao na mesto zamenika sekretara Sekretarijata za zdravstvo Aleksandra Stefoskog, njemu je istekao mandat, radio je isti posao u vreme bivše vlasti, ocenjeno je da ima dobre rezultate i nije bilo nijednog razloga da ne dobije novi mandat. Da li je i ovaj potez politički motivisan", upitao je Vesić.

Dodao je da je Privremeni organ danas osnovao Radnu grupu za pripremu odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za obim budžeta gradskih opština, čiji je su članovi predsednici opština Rakovica, Palilula, Surčin i Obrenovac, koji su članovi SNS, SPS, DS i URS, i upitao da li je to politička osveta.

Privremeni organ grada Beograda je danas dao saglasnost da se imenuje Mladen Belojević za šef kancelarije za zaštitu prava pacijenata. Na ovoj funkciji nije bilo nikog a predviđena je zakonom. Data je saglasnost da se Velibor Pešić imenuje na upražnjeno mesto direktora Uprave za trezor u sastavu Sekretarijata za finansije, a to mesto je godinama bilo nepopunjeno, naveo je Vesić.

Na upražnjena mesta imenovani su Danilo Đaković, novi zamenik direktora Agencije za poslovni prostor i Goran Vujanić, novi direktora Službe za komunikacije i kordinaciju odnosa sa građanima.

Vesić je naveo da su danas razrešeni zamenici sekretara za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju, sekretara za privredu i sekretara za socijalnu zaštitu jer je posle analize ocenjeno da ne rade svoj posao i skladu sa zadacima organa da obezbedi nesmeteno funkcionisanje grada Beograda.

"Na njihova mesta su imenovani ugledni i stručni ljudi", naveo je Vesić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.