Vesić: Ester, prošetaćemo kroz memorijalni centar

Izvor: Mondo, 22.Apr.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Ester, prošetaćemo kroz memorijalni centar

Bar Ester, po majci Albehari, rođena u logoru na Starom sajmištu, gde joj je cela porodica stradala, danas je dobila obećanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će zajedno prošetati kroz memorijalni centar kada se izgradi.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Sve što se dešavalo ja sam proživela, želim dok sam živa da se centar završi, rođena sam ovde, po šupama sam stanovala i dan danas me duša boli kada dođem ovde", rekla je Ester.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Vesić je rekao da je izrada zakona o Starom sajmištu pri kraju i da se jedino na to čekalo.

"Kada se usvoji zakon o Starom sajmištu biće rešeno imovinsko pitanje, otkupićemo privatnu imovinu i krenućemo u konačnu realizaciju memorijalnog centra", rekao je Vesić.

Pored izgradnje memorijalnog centra, u planu je i izdradnja muzeja koja će biti posvećena žrtvama holokausta, što je već dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"To će biti prvi put da Srbija i Republika Srpska na taj način obeležavaju stradanje našeg naroda u Jasenovcu i na taj način se nikada neće zaboraviti strahote koje su se desile u Jasenovcu", objašnjava Vesić.

Republika Srbija i Grad Beograd, objašnjava zamenik gradonačelnika Beograda, imaju poseban razlog da obeležavaju ovaj dan, jer je i naš narod bio sistematska žrtva u II svetskom ratu, kako od ustaškog režima, tako i od nacističkog okupatora.

"Sećanjem na zrtve holokasuta odajemo počast svim zrtvama bez obezira koje su nacionalnosti, a koje su stradale od strane fašista", rekao je Vesić.

Na Starom sajmištu danas je održana ceremoja povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu vence su položili Veroljub Arsić, izaslanik predsednika Srbije, Nenad Nerić, državni sekretar u ministarstvu za rad, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predstavnici preživelih logoraša i još mnogi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.