Veran Matić za RSE: I pritisci na medije da budu krivično delo

Izvor: Beta, 13.Sep.2021, 16:25

Veran Matić za RSE: I pritisci na medije da budu krivično delo

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je danas da bi kroz izmene krivičnog zakonodavstva i pritisci na mediji trebali da budu krivično delo.Matić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da važeći zakoni u Srbiji pritiske na medije ne prepoznaju kao krivično delo i dodao da je, da bi do toga došlo, "potrebno da se kroz predlog izmene krivičnog zakonodavstva prošire nadležnosti tako da uključuju i pritiske na medije"."To bi omogućilo i da se pritisci sankcionišu i da dobijemo jedno krivično zakonodavstvo koje može biti dobra podloga za sankcionisanje pretnji i pritisaka prema medijima i novinarima", dodao je on.Matić je, upitan kako ocenjuje generalni trend bezbednosti novinara u Srbiji, gde baza podataka NUNS-a beleži 61 slučaj napada na novinare u ovoj godini, odgovorio da je "teško govoriti o generalnom trendu"."S jedne strane, brojke nešto znače ali je jako važna i atmosfera koja se stvara. Na trećem mestu, postoje i neke druge brojke", rekao je on.Matić je naveo da su, u evidenciji Republičkoj javnog tužilaštva, u ovoj godini, do 31. jula, zavedena 52 predmeta, - "znači, 10 manje"."Naravno, Republičko javno tužilaštvo više vodi računa o onim slučajevima koji su vezani za klasična krivična dela, a evidencija NUNS-a pokriva ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Veran Matić: Pritisci na medije da budu krivično delo

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2021

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je danas da bi kroz izmene krivičnog zakonodavstva i pritisci na mediji trebalo da budu krivično delo.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.