Venci i šetnja za Zorana Đinđića

Izvor: RTS, 12.Mar.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci i šetnja za Zorana Đinđića

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, praćena ministrima, položila je venac u dvorištu Vlade, gde je pre 16 godina ubijen premijer Zoran Đinđić. Poštu su odali prijatelji, saradnici i rodbina.
Zoran Đinđić je ubijen na današnji dan, 12. marta 2003. godine, ispred ulaza u Vladu Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Ana Brnabić je venac položila u prisustvu ministara Nebojše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefanovića, Aleksandra Antića, Zorane Mihajlović, Siniše Malog, Nenada Popovića, Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića, Nele Kuburović, Slavice Đukić Dejanović, kao i državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Veljka Odalovića. 
"Na današnji dan kada smo kod investiranja u budućnost i kakva je danas Srbija i šta bi danas uradio Zoran Đinđić. Jedna važna stvar, pošto mislim da svakako nije nameni da kažem šta bi on danas uradio, ali znam šta ne bi uradio, a sigurno danas ne bi bio u koaliciji sa Dverima", rekla je Brnabićeva.  
Poštu ubijenom premijeru Đinđiću na Novom groblju odali su i njegovi saradnici, rodbina i prijatelji.  

Venac na grob Zorana Đinđića položili su i članovi Demokratske stranke, koje je predvodio predsednik te stranke Zoran Lutovac.  
"On je pisao knjigu o Jugoslaviji kao nedovršenoj državi i učinio sve da Srbija postane dovršena država. Nadamo se da ćemo uspeti ono što nismo uspeli početkom 2000, a to je da najzad udruženi pokušamo da napravimo vladavinu prava", poručio je Lutovac.  
Dve šetnje za Zorana
U organizaciji Liberalno-demokratske partije, sa Čedomirom Jovanovićem na čelu, održana je tradicionalna "Šetnja za Zorana", povodom 16. godišnjice od ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića.
Članovi te stranke i poštovaoci Zorana Đinđića u šetnju su išli sa ružama u rukama, a saobraćaj u ulicama kojima šetaju je obustavljen u pravcu kretanja kolone. 
Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je posle tradicionalne šetnje da Srbija treba da nastavi putem Zorana Đinđića.
Jovanović je ispred Vlade sa učesnicima šetnje zapalio sveće na mestu gde je ubijen Đinđić i položio cveće.
"Godinama smo 12. marta na ulicama, iskazujući ne samo svoje poštovanje prema Zoranu već i svoju želju, opredeljenje i nameru da se u potpunosti rasvetli sve ono što je prethodilo Đinđićevom ubistvu, da se dobije odgovor jasan i nedvosmislen ko su nalogodavci tog ubistva", rekao je Jovanović novinarima.
Svakom razumnom društvu i normalnom čoveku je 16 godina bilo dovoljno da zauzme jasan stav o tragediji Zorana Đinđića i same Srbije, naveo je Jovanović.

"Ne zato što je Zoran sebe i svoju politiku poistovećivao sa čitavom zemljom, nego zbog toga što je svakog trenutka na čitavu zemlju i mislio i na one malobrojne koji su ga razumeli, ali i na onu većinu koja je postavljala prepreke na njegovom putu nesvesna da se bori za njih mnogo više nego za sebe", istakao je Jovanović.
Prema Jovanovićevim rečima, nikada 12. mart nije bio tako dezorijentisan kao što je to sada slučaj, nikada nismo bili slabiji i podele među nama nisu bile dublje.
Đinđić je možda mogao da čeka, ali zemlja nije mogla da čeka i toga je bio svestan, kazao je Jovanović. 
Šetnju je, takođe, organizovao građanski protest "Jedan od pet miliona" i to od Filozofskog fakulteta, gde je Đinđić diplomirao.
Na transparentu iza koga se šeta piše: "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami", najavili su organizatori.
Zarad više njegovog lika i dela na internetu, prvi put umesto besede održan je hakaton. Pobednici su Aleksandar Pašalić i Vojin Milivojević.
Zadatak je bio onlajn projekat na temu "Znanje je moć - ako je nezanje moć posledice su teške".
Nova stranka položila sveće i vence
Članovi i simpatizeri Nove stranke (NS) položili su cveće i vence na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
"Na dan kada se navršava 16 godina od stravičnog atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije, dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara, čiji put i danas dosledno sledimo", navodi se u saopštenju te stranke.
NS dodaje da su Đinđićeve ideje vodilje i danas žive i Srbiji potrebnije više nego ikada pre.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.