Venci i šetnja u čast Zorana Đinđića

Izvor: N1 televizija, 12.Mar.2018, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci i šetnja u čast Zorana Đinđića

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije.

Porodica i rukovodstvo DS-a zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima položili su vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

Venac od cveća u bojama srpske zastave, Brnabić je položila u prisustvu članova Vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji su potom minutom ćutanja odali počast ubijenom premijeru.

Polaganjem venca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i članovi njegove vlade, kao i Zoran Živković koji je postao premijer nakon ubistva Đinđića. Vence će položiti i članovi aktuelne vlade.

Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lucić.

Predstavnici Čuvara Starog grada, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Nove stranke obnovili su i zaštitili mural sa likom Zorana Đinđića na platou kod Folozofskog fakulteta.

U saopštenju se navodi da su u uslovima relativizacije istorije i kreiranja atmosfere u kojoj se zlikovci proglašavaju za heroje, a žrtve za izdajnike, ove stranke i pokreti obnovili i zaštitili mural sa Đinđićevim likom.

Liberalno-demokratska partija organizovala je tradicionalnu "Šetnju za Zorana". Planirana trasa šetnje je Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja zaslužnih građana. Šetnju predvodi predsednik LDP Čedomir Jovanović, dok učesnici te manifestacije nose cveće i sveće.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

Knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku, biće predstavljena u Domu omladine.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na Đinđića u tri kolone

Izvor: Danas, 12.Mar.2018

Polaganjem venaca u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je pre petnaest godina ubijen Zoran Đinđić, predstavnici Vlade danas će obeležiti godišnjicu smrti prvog demokratski izabranog premijera Srbije. Članak Sećanje na Đinđića u tri kolone se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.