Veljović za NIN: Fioka ne postoji

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veljović za NIN: Fioka ne postoji

Beograd -- Direktor policije Milorad Veljović za NIN kaže da nije iznenađen napadima kojima je poslednjih nedelja izložen i da MUP ima informacije ko stoji iza toga.

"Ovakve napade očekivali smo od početka formiranja Radne grupe Uprave kriminalističke policije (UKP) koja se pre godinu dana uhvatila u koštac sa ozbiljnim i teškim poslom", rekao je Veljović u intervjuu za NIN.

Prema informacijama, kojima raspolaže policija, jedan od glavnih lobista koji stoje iza ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napada je osoba koja je direktno umešana u ozbiljna krivična dela, a koja su u vezi sa jednom od 24 sporne privatizacije, rekao je Veljović.

"On sada pokušava da kreira javno mnjenje i izbegne kaznu. U interesu istrage ne mogu da kažem o kome je reč, ali vrlo brzo će se sve saznati. A onda će mnogi biti iznenađeni“, tvrdi direktor policije.

"Organizovani kriminal uvek je želeo da izbegne istrage, ali i da utiče na njih. Istrage o 24 sporne privatizacije, međutim, privode se kraju i uskoro se mogu očekivati nova hapšenja. U igri su sada ostali krupni igrači, koji mogu mnogo da izgube. Ovo što se dešava samo je očajnički pokušaj organizovanog kriminala da zaustavi istrage i spreči privođenje pravdi odgovornih za milionske pljačke države“, izjavio je u intervjuu za NIN direktor policije Milorad Veljović.

Komentarišući optužbe da neke istrage obustavljaa, čuvajući ih u „fioci“, Veljović je za NIN rekao da je to „čista budalaština“.

"Fioka ne postoji, ali zato postoji odlučnost da će sve istrage za koje bih, verujem, mnogi tajkunski moćnici želeli da budu u fioci, biti završene. Kada su formirane radne grupe, iz pojedinih fioka izvučeni su predmeti, ali ne iz mojih“, poručio je direktor policije.

Veljović je rekao i da ga podržava državni vrh.

"Da li zaista mislite da bismo uspeli da rešimo neke od najvećih slučajeva organizovanog kriminala bez podrške državnog vrha? Sve što radimo činimo to u koordinaciji sa njima“, rekao je Veljović.

Na pitanje da li su i 10 godina stari slučajevi spornih privatizacija mogli ranije biti procesuirani, Veljović je istakao da se "jednostavno u prethodnom periodu nisu bili stekli svi uslovi da se na njima ozbiljno radi“.

"U to vreme u samoj našoj kući bio je otvoreni rat mnogobrojnih struja i frakcija, mnoge nadležne službe nisu pružale kvalitetne odgovore na postavljene zahteve. Pa mi smo Šarića počeli da radimo još u vreme ministra Dragana Jočića, trpeći i tada kritike zbog naše odlučnosti, i to iznutra. Na zdrave noge smo stali tek pre dve godine, kada smo se izborili sa mnogobrojnim unutrašnjim problemima“, naglasio je Veljović, prema čijim rečima je bilo "i do sada pritisaka na policiju, a sigurno je da će ih biti i dalje“.

"Evidentno je da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala sada na prelomnoj tački i mi u njoj ne smemo da posustanemo. I nećemo. Ići ćemo do kraja“, poručio je Veljović.

Komentarišući najavljenu smenu načelnika Policijske uprave Beograda Stevana Bjelića, Veljović je rekao da se radi "o normalnoj kadrovskoj promeni u okviru reforme policije“ i da to "nije priča od pre dva dana“.

"Na tome se radi već skoro dva meseca, a pre petnaest dana sve je dogovoreno sa kabinetom ministra unutrašnjih poslova. Čeka se samo da on potpiše akt o razrešenju. Da dogovora sa ministrom Dačićem nije bilo, ja ne bih ni izlazio u javnost i tu iznenađenja neće biti“, uveren je direktor policije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro nova hapšenja

Izvor: Beta, 18.Sep.2013

BEOGRAD, 18. septembra 2013. (Beta) - Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da se istrage o 24 sporne privatizacije privode kraju i da se uskoro mogu očekivati nova hapšenja..."U igri su sada ostali krupni 'igrači' k.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.