Velja Ilić predstavio Novu ekonomsku politiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velja Ilić predstavio "Novu ekonomsku politiku"

BEOGRAD -

Nova Srbija je danas predstavila svoj program "Nova ekonomska politika sa antikriznim merama", u kome ukazuje na probleme s kojima se susreće srpska ekonomija i nudi rešenje za njihovo prevazilaženje.

Lider NS Velimir Ilić je rekao, na konferenciji za novinare, da su svi ekonomski programi dobri, jer ih pišu stručnjaci, ali da "aktuelna vlada nije ispunila ni stoti deo obećanog programa".

Kada se dođe na vlast svi programi se zaborave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Kada se dođe na vlast svi programi se zaborave", rekao je Ilić i dodao da je najveći problem Srbije korupcija, koja je, kako je naveo, tokom poslednje tri i po godine, porasla za 40 odsto.

Govoreći o ekonomiji u Srbiji, Ilić je rekao da PDV ne treba unapred plaćati i "uvoziti sve i svašta bez papira", ukazujući na potrebu koncesija, kao i da Srbija ne sme više kreditno da se zadužuje.

Prema njegovim rečima, iako se NS zalaže za ulazak u Evropsku Uniju, Srbija mora "malo da se odlepi od nje, jer će u tu zajednicu brže ući kad napravi jaku i stabilnu privredu".

"Sa ovakvom politikom svaki dan smo sve dalje od EU", smatra lider NS.

Uvesti koncesije i javno - privatno partnerstvo

Direktor te stranke Borislav Borović, koji je i šef Ekonomskog tima za izradu programa, kazao je da se u Srbiji mora promeniti ekonomska filozofija. On je istakao da je nedopustivo da državni budžet uvek bude u deficitu i da je potrebno promeniti strukturu javne potrošnje.

Budžet mora biti planiran tri do pet godina unapred, naveo je Borović i dodao da je potrebno uvesti finansiranje putem koncesija i javno - privatnog partnerstva.

Prema njegovim rečima, potrebno je doneti i "legitimniji" zakon o zaduživanju i promeniti fiskalnu i monetarnu politiku".

"Fiskalna politika je destimulator normalne ekonomije, a utočište sive i crne", ukazao je Borović, dodajući da treba stimulisati zapošljavanje i smanjiti porez na imovinu.

Ukinuti bankarske monopole

Ekonomski program NS predlaže da akcize budu klizne, kurs dinara fiksan i zalaže se za uvođenje jake razvojne banke.

NS smatra da treba reformisati bankarski sistem i ukinuti bankarske monopole, a Narodna banka Srbije da ograniči visinu kamata koje banke uzimaju od građana i privrede u Srbiji.

U toj stranci smatraju da se trenutno vodi pogrešna spoljnotrgovinska i unutrašnjotrgovinska razmena, kao i da je poljoprivreda "potpuno demolirana".

Borović je naglasio da država mora da isforsira stvaranje poljoprivrednih zadruga, da unapred garantuje cenu poljoprivrednih proizvoda i razvije prerađivačku prehrambenu industriju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomski program Nove Srbije

Izvor: RTS, 06.Nov.2011

Klizne akcize, fiksan kurs dinara, uvođenje jake razvojne banke, smanjenje poreza na imovinu, reforma bankarskog sistema, promena strukture javne potrošnje, neki su od elemenata ekonomskog pograma koje je predstavila Nova Srbija. ..Nova Srbija predstavila je svoj program "Nova ekonomska politika sa...

Nastavak na RTS...

Nova Srbija predstavila program

Izvor: B92, 06.Nov.2011

Beograd -- Nova Srbija je predstavila svoj program "Nova ekonomska politika sa antikriznim merama"...U njemu se ukazuje na probleme s kojima se susreće srpska ekonomija i nudi rešenje za njihovo prevazilaženje...Lider NS Velimir Ilić je rekao da su svi ekonomski programi dobri, jer ih pišu stručnjaci,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.