Veliko interesovanje za licenciranje agencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2020, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko interesovanje za licenciranje agencija

Zakon o agencijskom zapošljavanju stupa na snagu 1. marta, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je veliko interesovanje za licenciranje agencija.

Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da sve ide sve ide svojim tokom kada je reč o tom zakonu, ali i naveo da je početak uvek težak.

"Mi smo vrlo fleksibilni i bitno nam je da zaživi taj zakon i u tom smislu radimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pružamo većim kapacitetom podršku svima onima koji treba da krenu da rade", rekao je ministar.

Naveo je da još nema nikakvih problema kad je reč o implementaciji zakona za koji kaže da će biti novina na tržištu.

"Ono što je najbitnije biće zaštićena radnička prava, s obzirom da su agencije radile bez ikakve kontrole", rekao je Đorđević odgovarajući na pitanje novinara o novom zakonu i naveo da će za kontrolu u sprovođenju tog propisa biti nadležan Inspektorat za rad.

Upitan za slučaj radnika iz Indije, angažovanih u Srbiji na izgradnji puta, koji nisu dobili plate mesecima, Đorđević je rekao da im je država isplatila zarade ali da država ne može da reaguje kada oni uslove rada dogovaraju sa njihovim poslodavcem.

Đorđević je rekao da je na sednici SES dao pozitivna mišljenja za prošireno dejstvo posebnog kolektivnog ugovora za Komunalna preduzeća na teritoriji Republike Srbije, na Nacrt zakona o zašiti potrošača, kao i na predlog o ukidanju određenih konvencija Međunarodne organizacije rada.

SES je, kaže, razmatrao i finansijski plan za 2020. godinu, i najavio da će se razmotriti mogućnost za povećanje sredstava radi unapređenja rada tog tela.

Đorđević je istakao i da su, na osnovu izveštaja o radu SES-a za 2019. godinu, date određene preporuke koje su usvojene i dodao da je predloženo da te preporuke budu razmotrene i kada je u pitanju zakon o SES-u koji je u izradi.

Kako je rekao ministar, na sednici se raspravljalo i o inicijativi za izmenu Zakona o porezu na dohodak građana, predlogu o izmeni i dopuni Pravilnika o ostvarivanju prava na povraćaj PDV-a kao i o informacija o problemu koji je nastao prilikom dostavljanja poreza na imovinu za 2019. i 2020. godinu.

Na sledećoj sednici SES-a diskutovaće se o diskriminaciji na tržištu rada, na osnovu materijala Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji je dostavljen svim članovima SES-a, kao i o položaju sindikata.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je na konferenciji za novinare rekao je da će teme delovanja Unije poslodavaca Srbije u 2020. biti reforma obrazovnog sistema i javne uprave, kao i poresko opterećenje poslodavaca.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković je ukazao na, kako kaže, učestale pojave formiranja sindikata od onih "nevoljnika koji treba da pređu iz ugovornog u stalni radni odnos" i naveo da su se promenili osnovi za diskriminaciju u radu.

"U dosadašnjim istraživanjima diskriminacije u radu imali ste neka klasična obeležja. Ne do' vam Bog da ste žena, da ste Rom, da ste osoba sa invaliditetom. To su bili neki osnovi za diskriminaciju, sada se pojavljuje visoko pripadnost sindikalnim i političkim organizacijama", kaže Stojiljković.

Kako je rekao, visoka je mera prijavljenih i evidentiranih slučajeva diskriminacije po osnovu "boje i dizajna sindikalne knjižnice".

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković je rekao da "zabrinjava atak na prava na sindikalno organizovanje", da izvršna vlast preko svojih mehanizama mora da obezbedi slobodu sindikalnog organizovanja i nemešanja u pravo radnika da izaberu svoje predstavnike i naveo da je Dragana Božić iz Rume zbog sindikalno delovanja dobila otkaz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OD 1. MARTA ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Đorđević: Veliko interesovanje za LICENCIRANJE agencija

Izvor: Blic, 01.Feb.2020, 10:25

Zakon o agencijskom zapošljavanju stupa na snagu 1. marta, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je veliko interesovanje za licenciranje agencija. Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da sve ide...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.