Veliko interesovanje za jeftine stanove

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko interesovanje za jeftine stanove

Za stanove koji se grade na mestu nekadašnje kasarne na Voždovcu, čija je cena oko 1.200 evra, vlada veliko interesovanje, izjavio državni sekretar Ministarstva za životnu sredinu Nemanja Komazec. Rezervisano skoro svih 5.000 stanova.

Državni sekretar Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje Nemanja Komazec izjavio je da je do sada u građevinskoj direkciji rezervisano skoro 5.000 stanova, koji će se graditi na mestu kasarne na Voždovcu i da očekuje da njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prodaja počne krajem oktobra, odnosno početkom novembra.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, Komazec je rekao da je do sada rezervisan gotovo celokupni broj stanova koji će se graditi na mestu te kasarne i da će prodaja početi po završetku građevinskog projekta i dobijanju građevinske dozvole za ovaj objekat.

Prva sledeća faza je izgradnja dela stambenog poslovnog kompleksa, istakao je Komazec i dodao da su, što se tiče Ministarstva, razrešeni svi pravno-imovinski odnosi.

"Postoji problem vezan za imovinu za koju bivši vlasnici tvrde da je njihova. Njihova prava se ne osporavaju, ali to mora biti rešeno Zakonom o restituciji i Ministarstvo i Građevinska direkcija Srbije poštovaće taj propis", rekao je Komazec.

Nemanja Komazec je najavio da bi u toku sledećeg meseca trebalo da budu završeni tenderi za izgradnju objekta i da će po njihovom završetku, kada se bude znala cena novoizgrađenih objekata, moći da se saopšti i cena kvadratnog metra stana.

Komazec je najavio da se očekuje da ta cena iznosi između 1.200 i 1.290 evra, a da će u pretprodaji, za one koji se prvi jave biti nešto niža.

Državni sekretar Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje je naveo da postoje kupci, koji kupuju stanove iz svojih sredstava, odnosno gotovinom i kupci koji kupuju stanove iz komercijalnih kredita. Za sve važi uslov da jedan kupac može da kupi jedan stan, dodao je Komazec.

Narednih godina nove lokacije za jeftine stanove

Sa druge strane, postoje povoljni stambeni krediti, koje subvencioniše država i tu su uslovi nešto stroži, ali ti su se krediti pokazali kao najpovoljniji i sigurno će u narednoj godini biti najpovoljniji način da se dođe do stana, objasnio je Komazec.

Kod tih kupaca postoji uslov da je plata manja od 120.000 dinara neto, da kupac nema nekretninu na svom imenu i da taj stan ne može da se izdaje, naveo je Komazec.

Komazec je dodao da će u budžetu za narednu godinu, koji se trenutno radi, biti obezbeđeno dovoljno sredstava da bude tih kredita.

Upitan o uslovu za one koji kupuju stan u celokupnom iznosu i koji gotovinski plaćanjem imaju rok da uplate novac do 30 dana, Komazec je odgovorio da su takvi uslovi sada postavljeni zbog velikog interesovanja za te stanove.

Zbog toga je uvedeno pravilo da se da pet odsto kapare i da se potom ostatak novca uplati u roku od 30 dana, odnosno ako je reč o kreditu, onda tri meseca nakon davanja kapare.

Komazec je najavio da će u narednim godinama biti i drugih lokacija za izgradnju stanova, kao što je mesto kasarne u Beogradu, i u drugim gradovima, u Novom Sadu i u Nišu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.