Veliki značaj saradnje sa SAD

Izvor: B92, 27.Nov.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki značaj saradnje sa SAD"

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da u odnosima sa SAD saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti ima veoma veliki značaj za Srbiju.

On je "Politici", pred posetu SAD naredne nedelje, rekao da nema nikakve dileme da je to i politički i vojno veoma važna poseta.

"Ukoliko znamo da je poziv iz SAD za zvaničnu posetu usledio posle 25 godina, jasno je da imamo obostrano velika očekivanja. Od demokratskih promena u Srbiji SAD su kroz razne projekte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donirale više od 500 miliona dolara Srbiji, što ih čini najvećim donatorom posle EU. Deo tih sredstava upotrebila je Vojska Srbije", rekao je Šutanovac koji će u SAD boraviti na poziv državnog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa.

Ministarstvo odbrane Srbije gaji stabilne odnose sa vojskom SAD i možemo reći da je u ovom trenutku saradnja u oblasti odbrane stub odnosa između SAD i Srbije, dodao je on.

"Krajem 2006. Srbija je pristupila Partnerstvu za mir, a ove godine smo potpisali i bezbednosni sporazum, čime smo otvorili put daljoj saradnji. Postavljanje Branislava Milinkovića za našeg ambasadora pri NATO programu Partnerstvo za mir predstavlja i iskorak u budućim, još kvalitetnijim odnosima Srbije i SAD", kazao je on.

"Naivno je verovati da se partnerstvo u oblasti odbrane svodi samo na saradnju dve vojske. Ukoliko znamo da je budžet za odbranu SAD veliki koliko i budžet ostatka sveta za te namene, onda se vrlo jasno vidi šta je to najvažnije u spoljnoj politici i međunarodnim odnosima za SAD. Potpuno sam ubeđen da se, ukoliko svoj interes u oblasti odbrane uklopimo, mnogo lakše otvaraju sve ostale mogućnosti, pre svega privredne i ekonomske", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, u vremenu u kome živimo moramo da tražimo rešenja za probleme sa kojima se suočavamo, a rešenja se dobijaju kroz otvoreni dijalog i partnerstvo. Ukoliko ostvarimo i prijateljstvo, to je onda savršenstvo kome težimo.

Tokom boravka u SAD ministar Šutanovac će se sastati sa državnim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom. Planirani su i sastanci u Beloj kući, Stejt departmentu, Kongresu i Senatu, kao i u Ohaju sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.