Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki spomenik pronađen kod Petre

Veliki spomenik otkriven je pod peskom kod antičkog grada Petre na jugu Jordana, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Arheolozi su satelitskim snimcima, fotografijama s bespilotnih letelica i pretraživanjem tla pronašli platformu dužine olimpijskog bazena, objavljeno je u publikaciji Američke škole za orijentalna istraživanja.

Arheolozi navode da novo otkriće ne liči ni na jednu strukturu u Petri koju su u četvrtom veku pre nove ere osnovali Nabatejci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Površinski ostaci ukazuju da je pronađena platforma napravljena sredinom drugog veka pre neve ere, kada je Petra bila na vrhuncu.

Arheolozi veruju da je ta platforma, u okviru koje se nalazi manja, korišćena u svečanim prilikama.

Kristofer Tatl, koji je radio na ovoj studiji, kaže da je tokom decenija iskopavanja kod Petre neko "morao znati" za spomenik, ali da o tome niko nije pisao.

"Radio sam u Petri 20 godina i znao sam da je nešto tamo, ali je ovo svakako legitimno nazvati otkrićem", rekao je Tatl.

Stotine hiljada turista poseti Petru svake godine, mada su posete smanjene zbog sukoba u susednoj Siriji.

Najpoznatija struktura u Petri je Rizunica koja je uklesana u stene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.