Veliki rast cene rude gvožđa

Izvor: RTS, 03.Jan.2013, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki rast cene rude gvožđa

Cene rude gvožđa na svetskim tržištima u poslednja četiri meseca porasla čak 60 odsto. Skok neočekivan, jer su trgovci računali na usporavanje rasta kineske ekonomije.

U poslednja četiri meseca cene rude gvožđa na svetskim tržištima su porasle 60 odsto, posle oštrog pada u septembru, objavio je britanski poslovni list Fajnenšel tajms.

U septembru je cena rude gvožđa na svetskom tržištu skliznula na 88 dolara za tonu, na najniži nivo za poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri godine, kao posledica usporavanja kineske ekonomije koja učestvuje s polovinom u potrošnji ukupnog svetskog izvoza te rude.

Ruda gvožđa je neophodna za proizvodnju takozvanih crnih metala, od kojih je najvažniji čelik, koji su najviše traženi u mašinogradnji i građevinarstvu.

Ogromna kineska tražnja podigla je cene rude gvožđa sa 13,8 dolara za tonu u 2002. godini, na 140,75 dolara krajem prošle sedmice, što je najviši nivo za osam meseci, ali niži od rekordnih 200 dolara za tonu početkom 2011. godine, objavljeno je na internet strani Lenta.

Oporavak cena rude gvožđa u poslednje vreme je neočekivan, budući da su trgovci računali da će usporavanje rasta kineske ekonomije, druge po veličini na svetu, dovesti do pada tražnje i cena te sirovine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki rast cena rude gvožđa na svetskim tržištima

Izvor: Akter, 03.Jan.2013

Cene rude gvožđa na svetskim tržištima su u poslednja četiri meseca porasle 60 odsto, posle oštrog pada u septembru, objavio je Fajnenšel tajms

Nastavak na Akter...

Ruda gvožđa u četiri meseca poskupela čak 60%

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Jan.2013

LONDON - Cena gvožđa na svetskim tržištima je u poslednja četiri meseca porasla 60 posto, posle oštrog pada u septembru, objavio je britanski poslovni list Financial Times.

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.